27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas paberilt mõjusalt maha lugeda?

Henry Ward on öelnud "Kui kogudus kipub magama jääma, jääb üle teha ainult üht - varustada uksehoidja terava otsaga kepiga, et ta sellega jutlustajat aeg-ajalt torkaks!"

Üks hea ja tuhandete esinejate poolt äraproovitud moodus kuulajate tüütamiseks ja uinutamiseks on tuimal ilmel paberilt maha lugeda. Kas see aga tohib olla sinu esinemise eesmärk?

 

Sellest kõigest lähtuvalt räägingi täna põgusalt, kuidas paberilt maha lugeda nii, et kuulajad sinu paberimajandust tähelegi ei pane vaid kõige selle keskel "Ohoo, see on äge!" mõtlevad.

·     Peamine põhjus, miks inimesed paberisse ära upuvad, on kartus järge kaotada. Seega tee omale mõnusate topeltreavahedega märkmed. Ja vaata, et sa neid käsitsi ei kirjuta, vaid ikka välja prindid. Erinevad lõikude vahed (ka planeeritavad pausi kohad) võid vabalt enda jaoks teist värvi teha - see on ju sinu paber, keegi seda ei näe.

·     Soovitan nippi, mida osavad poliitikud kõnet tehes kasutavad - lause algus loe paberilt maha, aga vähemalt viimaseks paariks sõnaks tõsta pilk. Tavaliselt teeme me ju vastupidi, kuid lause lõpus pilku langetades annad sa alateadlikult märku, et oled ebakindel.

·     Tähtsamad võtmesõnad, mõtted, või fraasid too paberil esile - siis saad need iga kell korralikult kätte. Ja need võtmesõnad peavad olema sellised, millele toetudes sa kõne ka ilma paberita tehtud saad.

·     Kaota oma kõnest kilomeetrised laused, mis sind sukelduja kombel poole lause pealt õhku haarama sunnivad. Kaota ka võõrsõnad, mis keele sõlme ajavad. Mõjud selle tõttu vahetumalt ja muhedamalt.

·     Ära unusta silmsidet ja emotsioone. See, et sa paberile viha väljendava "No kaua võib, ma küsin?" kirja oled pannud, ei pruugi tuimal ilmel maha lugedes välja tulla. Nii et too sisse kõik samasugused emotsioonid nagu sa seda lugu sõbrale peast rääkides kasutaksid.

·     "Veinikarika ja huulte vahel võib paljutki juhtuda" on Aristoteles öelnud. Seega viimaseks ja kõige tähtsamaks - ära unusta oma kõnepidamist läbi harjutada. Ja juba harjutamise käigus kasuta kõike seda, millest eespool juttu.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700