18. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jälle see peavalu – kas seekord keemiaga või keemiata?

Koosoleku protokolli lubasin saata enne tööpäeva lõppu. Aga see jube peavalu ei luba jälle keskenduda. Juba kolmas kord kuu aja jooksul. Veidi paljuks läheb! Püüan elada küll ju võimalikult tervislikult. Aga mis parata - jälle tuleb kotist välja õngitseda Ibuprofeeni tabletike.

Kuuleme seda vana ja tuttavat plaati jälle ja jälle. Tahtmine seda „sõltuvust” muuta justkui kummitab peas pidevalt, kuid igakord, kui  valu meid tabab, on peas vaid üks soov: Tahaks sellest ainult võimalikult kiiresti lahti saada.

Tarvilik oleks aeg maha võtta ja selgeks teha, mis tüüpi peavaluga on tegemist, kas migreenipingepeavalukobarpeavalu või muude haigustega, mille üheks sümptomiks on peavalu. Vastavalt peavalu tüübile  saab hakata uurima ja välja selgitama põhilisi põhjuseid ja seejärel neid kõrvaldama.

o Oluline on teha konkreetne muudatus oma suhtumises ja tegemistes (või mittetegemistes), avastada vead ja asuda koheselt vigasid parandama. Näiteks alates tänasest teen lühikesed pausid iga 20 minuti järel.

o Olen teadlik oma aktiivsusest ja ei vali suuremat tükki kui jõuan süüa.  Võin küll soovida 5 korda nädalas ujumas käia, kuid peagi võib selguda, et see on ebareaalne.

o  Valin väikese ja jõukohase muudatuse, aga teen seda regulaarselt. Igaühele ei ole jõukohane  leida igapäevaselt 1-1,5 tundi päevas harjutusteks. Alustan väikestest puhkepausidest ja teen mõned silma-, turja-  ja käeharjutused. Kokku võtab see 2-3 minutit ja selle aja leian ikka.

o  Regulaarsusega kasvab tahtejõud  ja võimalus harjutustele mõeldud aega kasvatada.  Idamaa mõttetera regulaarsusest: ” Juhul, kui selline mõiste nagu õnn üldse eksisteerib, siis on võimalik seda mõõta distsipliini hulgaga. „

o Selgitan välja läbi enesemassaaži, millised keha piirkonnad on pinges ehk valusad ja leian omale sobivad harjutused ja tehnikad nende lihaste lõdvestamiseks.

o Annan nendele tegevustele olulisuse. Teadvustan endale, et lihaspinged, mis on peavalude üheks oluliseks põhjuseks, iseenesest ei leevene. Valu on vaid keha signaal probleemist informeerimiseks.

Autor: Urve Vilk, Stressi leevendamise blogi - Toomas Õunap

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700