8. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väldi "Sõrmuste isanda" stiilis kokkuvõtet

Kokkuvõte peab ajaliselt ja sisuliselt paigas olema. Kui soovid oma kuulajaid närvi ajada, siis hea nipina võid kasutada kilomeetrise ja laialivalguva kokkuvõtte tegemist. Üheks taoliseks näiteks on film "Sõrmuste isand - Kuninga tagasitulek".

Neile, kes seda filmi ei ole näinud, selgitan natuke tausta. See on "Sõrmuste isanda" triloogia viimane film. Nagu kõik eelmisedki, kestab ka see ca 3 h 30 min. Mina käisin seda kinos vaatamas ja see oli tõsine viga.

Ega muidu filmil ju häda ei ole - tegeuvust ja sisu on rohkem kui kahes eelmises filmis. Paraku rikub minu jaoks asja ära see, et igasugune tegevus selles filmis lakkab sisuliselt 2 h 30 min kandis. Halvad on hävitatud, sõrmus on hävitatud ja kõik on justkui juba tehtud. Nüüd võiks ju lõpu a la 10 minutiga kokku võtta ja olekski korras. Aga ei - nemad venitasid seda veel tund aega.

Kui see film oleks lõppenud 2 h 40 min kandis, ma ütleks, et tegelikult on väga vinge film. Praegusel juhul on mul meeles peamiselt see, kuidas ma närviliselt kella vaadates seda viimast tundi üle elada üritasin. Hiljem on vestlustes selgunud, et sama mure oli paljudel.

Väldi liialt pikka kokkuvõtet

Oled sa lennukiga lennates olnud olukorras, kus kohe maanduda ei saa? Kõrgus on juba enam-vähem maas, kõik teavad, et kohe peaks kohale jõudma, aga kapteni sõnul ei saa... Udu vms. Kas oled sel hetkel vaimustusega mõelnud: "Jee, see veel kestab?" Vaeval küll, eks?

Pika ja lohiseva kokkuvõtte kõige suurem häda on see, et kuulajad tüdinevad ära. Sa oled neile hetk tagasi "lõpetuseks" öelnud, aga selline kokkuvõte ei jäta küll muljet, et sa teemat kokku oled võtmas.

Ajaline ja sisuline proportsioon

Esinemise puhul on hästi tehtud kokkuvõttel suur osa selles, kuidas kuulajad sinu peamisest sõnumist aru saavad. Liialt lühikese kokkuvõtte korral ei pruugi kuulajad taibata, mis sinu pika jutu juures kõige olulisem on. Pikk aga tüütab. Seega, sinu kokkuvõte peab ajaliselt ja sisuliselt kenasti proportsioonis olema.

Palju on mainitud, et kokkuvõtte maht võiks olla ca 5-10% esinemise mahust. See aga ei ole kindel reegel. Kaheksatunnise koolituspäeva lõpus ei tee sa ju tund aega kestvat kokkuvõtet.

Oluline on edasi anda kõige tähtsam, mida sa tahad, et sinu esinemisest välja tuleks. Sa oled võib-olla tund või kaks üsna keerulisel teemal esinenud ja sellise kokkuvõttega saad lihtsate lausetega edasi öelda selle, mis sinu arust kõige olulisem on.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700