6. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Sind vaevavad vahel pinges õlad, selg, käed või kael?

Suurema või väiksema osa tööpäevast veedame pingeseisundis. Kindlasti teame, et stress põhjustab erinevaid tervise kõrvalekaldeid. Oleme teadlikud ka sellest, et mida stressirohkemad on tööpäevad, seda nõrgem on meie immuunsüsteem ning oht haigestuda on suurem. Teame ka seda, et pingeid põhjustavad erinevad stressi tekitajad. Enamlevinud vastus küsimusele: „Miks sa midagi ette ei võta?” on: „Mis ma sinna ikka teha saan?”.

Muidu töiselt tegusad inimesed, nähes oma tervise punast ohutulukest, vastavad järsku nii abitult.

Tegelikult oleme teadlikud sellest, kuidas stressirohkel ajal käituda. Oma elu tuleks muuta nii, et vähendada stressi kahjustavat mõju. 

Teame, et:

• stress põhjustab lihaspingeid, mille saab vabastada nii massaaži, kui venitamise kaudu,

• stressi leevendab ka aktiivne liikumine ning sport,

• teatud hingamisharjutused aitavad lõdvestada keha, tõsta energia taset ja rahustada meie mõtte- ja tundetasandit,

• aitavad puhkepausid mõtlemisest ehk meditatsioonid.

Üks võimalus on teha keset päeva pikem paus. See ei ole töömõtteid täis lõunasöök kolleegidega, vaid aeg Sinu enda jaoks. Paljud meist on unustanud, kuidas keset tööpäeva lõõgastuda nii, et häirivad mõtted ja tunded „sisse ei sõidaks”. Üks pikk jalutuskäik pargis, keset tööpäeva, mõjub väga rahustavalt Sinu ajule ning taastab Sinu töövõimet. Aega napib? Sa ju tead, et ajapuudus on üldiselt lihtsalt oskamatus oma tegemisi korraldada.

Teine võimalus on teha päeva keskel üks joogalik paus, teha mõned harjutused, venitada ja teha hingamisharjutusi. See on suurepärane kui sul on kodukontor või kui sul on selline vaikne koht tööl. Paljude jaoks on lahendus joogalik lõunapaustöökoha lähedal. Õnneks leidub neid kohti Eestis piisavalt, üks võimalustest on näiteks Studio 108 joogastuudio. Sa võid hämmastuda, kui hästi see Su kehale meeldib. Positiivsed muutused ei jää Sinu kolleegidel, perel ja sinul endal kindlasti märkamata.

Autor: Tiive Murdoja, Stressi leevendamise blogi - Toomas Õunap

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700