14. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui sul ei ole hea, siis ära tee

Kui tihti me teeme asju, mida me teha ei taha ...Miks me teeme neid asju? Kas meile ei tundu tõesti, et me väärime tegelikult midagi paremat? Midagi ilusamat ... Midagi südamlikumat ... Midagi inspireerivamat ...

Armastus ning vihkamine

Mõned inimesed võivad väita, et ühel hetkel on niikuinii kõik asjad rutiinis. Olgu tegemist siis suhte, töö või uue hobiga - ühel päeval tundub see taas mõttetu ning igav. Kas meie elu peabki siis olema mõttetu ja igav, või jääme me lihtsalt kinni ja kardame muutusi?

Mina isiklikult usun rohkem viimasesse. Mulle tundub, et lapsena oleme me muutusteks ning isegi riskideks valmis, kuid mida vanemaks saame, seda tuimemaks muutume. Me ei pruugi olla rahul sellega, mis meie elus on, kuid me ei ole valmis midagi ka selles osas ette võtma.

Kuhu see välja viib?

Näiteks on mul sõber, kelle vanemad on küll ühes majas elanud viimased 30 aastat, aga nende viha üksteise vastu on tunda kilomeetrite kaugusele. Nad kohtuvad omavahel ainult siis, kui külalised tulevad, ja seda ka vaid mõneks tunniks. Need tunnid on piinarikkad kõikidele, sest aastatega kogunenud viha ei taha paisu taga püsida - ikka ja jälle lendavad viha ja põlastuse nooled läbi toa teineteise poole.

Neid inimesi tuleb kangelasteks nimetada. Nad on oma elu ära rikkunud teiste inimeste ja oma laste nimel. Nad võtsid otsuse vastu, et isegi, kui meil üksteisega ei klapi, püsime koos kuni elu lõpuni. Kuni lapsed olid noored, oli kõik okei, sest tähelepanu läks laste kasvatamisele. Lastel on aga selline ühine omadus, et nad kipuvad suureks kasvama. Ja kui see juhtub, jäävad kaks üksteist vihkavat inimest kahekesi - ning siis algab külm sõda. Külm sõda, mis vahepeal läheb üle halastamatuks tuumasõjaks.

Kui elu oleks igavene ning keegi annaks meile kõikide selliste vabatahtlike kannatuste eest kunagi medali, saaksin ma sellisest olukorrast aru. Arvestades aga meie elu lühidust, ei ole sellel kõigel mõtet. Ei ole mõtet raisata oma aastaid - ainukesi aastaid - selle peale, et kellegi teise nimel oma elu ära elada. See on meie elu ning elu esimene reegel on ausus. Ausus iseenda ja kõikide teiste inimeste vastu. Kui sul ei ole hea, siis ära tee seda.

Professionaalne vihkamine

Sarnane olukord võib olla ka karjääris, mitte ainult armastuses. Kuna meie ühiskond ei soosi meie tugevuste ja loovuse arendamist, vaid produtseerib töötavaid roboteid, siis suur osa inimestest teevad tööd, mida nende vanemad kunagi "õiget" eriala soovitades heaks pidasid või siis tööd, mille inimene 18-aastaselt "ajutise" sildi all vastu võttis, kuid millest 30 aasta möödudes sai "ootamatult" tema vangivalvur. Ehk sai ta juba 25 aastat tagasi aru, et ta vihkab oma tööd, aga siis tundus aega veel muutuse läbiviimiseks küllalt olevat. Nüüd, 25 aastat hiljem, vihkab ta ikka oma tööd, kuid nüüd ei ole enam piisavalt aega muutuse läbiviimiseks - inimene ei usu, et ta sellises eas sellega hakkama saaks.

Need mõlemad väited on lausvaled! 25 aastat tagasi oli sellel inimesel vaid praegune hetk, ja sama on tal ka nüüd. See on kuramuse suur illusioon, nagu meil oleks veel aega või, et meil ei ole enam aega. Kus see aeg ei tea on, mida inimesed niimoodi ühikute kaupa loendavad? Vaata oma seierikella seinal ja küsi endalt, kas see toodab sulle aega? Ei tooda. See lihtsalt käib ja mõõdab kogu aeg ühte hetke. Sul on ainult üks hetk, milles sa järjepidevalt vaatad, kuidas seierid sihverplaadil liiguvad.

Kui sa tunned, et sul ei ole töö juures hea, siis hakka mõtlema, kuidas sa saaksid seda muuta. Ükskõik kui vana sa oled, ajuteadlased kinnitavad, et meie aju on suuteline uusi asju omandama kuni elu lõpuni. Sa suudad alati midagi uut ja huvitavat välja mõelda. Küsimus on lihtsalt, kas sa tahad seda teha? Kas sa oled valmis mugavustsoonist välja tulema ning midagi ette võtma. Isegi, kui sa ei saa põhitöölt ära tulla, siis uute asjade tegemine põhitöö kõrvalt annab sulle ikkagi motivatsiooni ning inspiratsiooni.

Loovuse kasutamine

Näiteks käivitas mu hea sõber põhitöö kõrvalt uue projekti www.vastused.ee, millest saab mõne aasta pärast kahtlemata üks väga hea koht tasuta nõu küsimiseks ja saamiseks. Vastused.ee on unikaalne keskkond anonüümselt ekspertidelt nõu küsimiseks ja teemade arutlemiseks.

See on vaid üks näide sellest, kuidas oma loovust kasutada ning praktikasse rakendada. Ega see ei tähenda, et ta põhitöölt ära peaks tulema. Liiatigi on ta ühe Eesti suurfirma väga heal positsioonil ning tal ei ole vajadustki sealt ära tulla, sest ta saab end ka seal arendada ja teostada. Kuid sellele vaatamata kasutab ta oma loovust, et midagi uut luua. Ühel hetkel hakkab tema projekt ka tulu tootma ning annab talle passiivse lisasissetuleku.

Ka sinul on see võimalus olemas. Ükskõik, mida sa teed või mida sa teinud oled, sul on superloovus, mida sa lihtsalt hetkel rakendanud ei ole. Võib-olla on sind tagasi hoidnud hirmud, võib-olla on see madal usk enesesse või teiste negatiivsed hinnangud sinu ideedele - tead, see ei ole üldse tähtis. Sul on päevad loetud. Ära seda mitte kunagi ära unusta. Eilset sul juba ei ole. Kas sa tahad, et ka tänane päev mööduks samamoodi?

Ära raiska oma aega. Arenda ning kasuta oma loovust. Lõpeta kõik asjad, mis sulle hea ei tundu, ja loo oma ellu võimalusi ning kogemusi, mis su naeratama panevad. Pea alati meeles, et see on sinu elu, kus kehtivad sinu reeglid. Tegutse rahulikult. Ole õnnelik. Saavuta oma eesmärgid.

Loe lisaks www.sisekosmos.ee

Autor: Kaido Pajumaa, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700