Autor: Helina Mägi • 10. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas luua harjumust mõelda positiivselt?

Uue aasta saabudes oleme me kõik elevil, mõtleme suurelt ja usume võimalustesse. Kuidas hoida sellist mõtteviisi aasta läbi, nii et see mõjutaks meie käitumist ning lubaks ellu viia kõik need lubadused, mis esimesel jaanuaril antud said?

Mõtlemine on harjumus ja viis kuidas me mõtleme – enamjaolt positiivselt või enamjaolt negatiivselt – on samuti harjumus. Kas me näeme asja miinuseid või otsime plusse on omandatud mõtteviis. Kõike, mida me oleme omandanud, elu jooksul õppinud, seda saame me muuta, juhul muidugi, kui see osutub meile vajalikuks ja kasulikuks.

Mis sa arvad, kas oma vaatenurga avardamine negatiivselt rohkem positiivse poole, võiks aidata sul suurema tõenäosusega oma 2013. aasta eesmärke saavutad?

Kui jah, siis järgmised ideed on sinu jaoks.

1. Pane negatiivsed mõtted kirja

Mõtetega seonduv suurim probleem on kiirus. Mõtted tulevad ja lähevad mõjutades tugevalt meie tundeid ja käitumisi, kuid meie vaevalt teadvustamegi endale, millised need mõtted on. Seega oleks tark tegu neid aeg-ajalt vaadata ja panna negatiivsed mõtted kirja.

Istudes oma negatiivsusega vastamisi hakkad sa mõistma, et pooled neist on täiesti kasutud mõtted.

2. Kasuta positiivseid enesesisendusi

Enesesisendused on meie loomulik iseenda mõjutamise vorm. Alustame sellega juba hetkest, mil meie sisekõne vormuma hakkab. Kõik, mida endale räägime, hakkab kujundama meid ennast.

Kuna päris varases nooruses mõjutasid meid tugevalt meie lähedased inimesed – öeldes sõna otseses mõttes meile ette mida mõelda, siis pole me võibolla täielikult teadvustanud endale, mida me endale sisendame ja kas need ideed aitavad meid edasi, viivad tagasi või hoiavad meid antud olukorras kinni.

Enesesisenduste teadlik kasutamine tähendab valida ideid, mida me tahame materialiseerida. Ole siinkohal ettevaatlik, me ei taha endale valetada ega soovunelmaid sisendada, mis viivad fustratsioonini, vaid me soovime oma uskumusi muuta.

Need kaks on täiesti erinevad. Kui sa valid juhuslikult mõningaid mõtteteri, mis sulle meeldivad ja hakkad neid suvaliselt kordama, on sellel vähe mõju. Enesesisendustega tuleb teadlikult töötada, sa pead päriselt ka hakkama seda ideed omaks võtma, alles siis omab ta mõju sinu käitumisele ja tulemustele.

3. Pane kirja väikesi lühiajalisi eesmärke

Meie eneseusk suureneb, kui me näeme liikumist – midagi saab tehtud või midagi saavutatud, mõni eesmärk täidetud. Kui sa piinled usaldamatuse käes, siis pane kirja väikesi eesmärke, mida saad teha ja mis ei ole sulle kontimurdvad.

Ajal, mil ma ei tahtnud hommikuti üldse voodist välja tulla seadsin endale lihtsa eesmärgi – tõusta kell 10. See eesmärk ei olnud küll midagi märkimisväärset, kuid selle sammu mõju oli otsustav. Sain tagasi killuke eneseusaldust ja see aitas pöörata mõtteid positiivsematele radadele ja lubas minul edasi liikuda.

4. Suhtle positiivsete ja väldi negatiivseid inimesi

Ma juba mainisin, et teised inimesed on õpetanud meile mõtteviise, mis nüüdseks on meie teadvuses valdavad. Kuid täna sinu kõrval olevad inimesed täiendavad sinu mõtlemist, me muutume nende inimeste moodi, kes meid ümbritsevad.

Edu valem ongi järgmine – käi läbi nende inimestega, kelle moodi sa soovid olla. Kui soovid oma mõtteviisi korrigeerida positiivsemaks, siis otsi oma suhtlusringkonda inimesi, kes näevad maailmas võimalusi, mitte ei ole kinnitanud oma tähelepanu takistustele.

5. Õpi lõdvestuma

Lõdvestumine võimaldab sul lülitada oma teadvusest välja see iseteadja kriitik, kellel kogu aeg midagi halba öelda on. Regulaarselt lõdvestumisharjutusi tehes omandad sa oskuse neid negatiivseid mõtteid kergelt lahti lasta, sest nii nagu sa lõdvestud, on need mõtted sinust eemaldunud. Mida enam pinges sa oled, seda võimatum on midagi lahti lasta.

Nimekiri ei ole siin kindlasti lõplik. Katseta, proovi ja jaga ka oma ideid teistega.

Loe lisaks www.mottetreening.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700