Autor: Hede Kerstin Luik, www.arengutugi.com coach • 29. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

9 viisi tugevdada oma tahtejõudu

Tahtejõu nõrgenemist soodustavad stress, väsimus, kiusatused ja enesekriitika. Sellistes olukordades võib tahtejõud alt vedada ja meil on vaja lisatuge. Terapeut Hede Kerstin Luik pakub välja 9 viisi, kuidas oma tahtejõudu tugevdada.

Mis on üldse tahtejõud? Paljude inimeste jaoks on tahtejõud peamiselt võime hambad ristis seista vastu meelitavatele kiusatustele. Selle vaatenurga järgi on tahtejõud eelkõige enesepiiramine ja tohutu pingutus – ja seega mitte midagi mõnusat. Pole siis ime, et inimesed kipuvad eesmärgi saavutamise tee pooleli jätma.

Minu jaoks on tahtejõud oma motivatsioonist lähtuv mõtetega tegevuse juhtimine. Tahtejõud algab eesmärgist, mõttest oma elu – või millegi muu – muutmise suunal. Eesmärk loob motivatsiooni. Idee soovitavast tulemusest ongi tahtejõu mootor, motivatsioon ja vägi.

Milline idee aitab kerkida tõhusal tahtejõul?

Selleks on idee või eesmärk, mis on Sulle tõeliselt väärtuslik. Kliendilugudest näen, kuidas eesmärkidena on tõhusad motivaatorid näiteks hea tervis, parem tulevik, oma lapsele eeskujuks olemine – mida konkreetsemalt, seda tõhusam. Ka vähem positiivne jõud võib olla hea motivaator – näiteks edevus. Oluline on, et sel on kaasas väärtus, emotsioon, isegi kirg. Tahtejõu aktiveerib see, mis Sulle tegelikult korda läheb.

Kogemusest teame, et sageli on siiski vaja rohkemat. Isegi väga väga tugev motivaator võib mõnes olukorras alt vedada. Tahtejõu nõrgenemist soodustavad eriti stress, väsimus, kiusatused ja enesekriitika. Sellistes olukordades võib tahtejõud alt vedada ja meil on vaja lisatuge. Toon siin 9 võimalust.

9 viisi, kuidas tugevdada oma tahtejõudu

1. Meenuta endale oma väärtuslikku ideed muutusest – ja eriti seda, MIKS see sulle oluline on. Küsi endalt: “miks ma seda teen?”, et meenutada ja aktiveerida oma motivatsiooni. Me vajame eesmärgitunnetust ja tähendust, et jätkata. Psühholoog Mark Muraven'i  uuringud illustreerivad “miks?”-küsimuse jõudu. Tema uuringus näiteks töötasid katseisikud keerukate ülesannete kallal. Esimesele grupile öeldi, et nende töö aitab leida ravi Alxheimeri tõvele. Teise grupil paluti lihtsalt teha oma parim. Esimene grupp tajus oma tegevuse väärtust ja saavutas hulga paremad tulemused.

2. Tee hästi konkreetne plaan. Mitte “teen rohkem trenni”, vaid pigem “kõnnin õues iga päev 15min” või “kolm korda nädalas jooksen vähemalt 45 minutit”. Kirjuta konkreetsed plaanid kalendrisse kuni neist saab harjumus.

3. Vali, kellega Sa end ümbritsed. Kui tahad mõnd harjumust muuta, väldi vähemalt esialgu neid inimesi, kes Su vana harjumusega seotud on. Võimalusel veeda aega nendega, kes Su uut harjumust toetavad ja seda Sulle meenutavad.

4. Muuda oma ümbrust. Kui Su soov on muuta oma toitumist, et olla tervem, siis loo enda ümber tervisliku toidu keskkond.  Näiteks pane puuviljad nähtavale, hakka sööma väiksemalt taldrikult jne.

5. Raamista mõttes oma väljakutse ümber. Näiteks kui tunned tõmmet korrata vana, uue eesmärgiga sobimatut käitumist, kohtle seda kui ebamugavust, mitte kui vajadust.

6. Juhi oma tähelepanu mujale. Uuringud näitavad, et intensiivne isu millegi järgi kestab enamasti nii 15min. Püüa suunata fookus muule – näiteks helista sõbrale, loe, laula.

7. Tunnusta ennast. Kasuta lihtsaid preemiaid oma tahtejõu kinnitamiseks. Muraveni üks uuring näitas, et võimalus teenida väikest lisaraha motiveeris katseisikuid raskete ülesannete kallal jätkama. Ehk siis – tunnusta ennast ja premeeri end oma eesmärgiga sobiva kingitusega.

8. Luba endale piisavalt puhkust. Magamatus, väsimus ja stress on tõsised tahtejõu õõnestajad – võimalusel väldi neid.

9. Tunneta ja kasvata tänutunnet, armastust ja empaatiat. Psühholoog David DeSteno töö näitab, et nende heade tunnete kogemine vähendab vajadust anda järgi kiusatustele. Hea enesetunne on parim tahtejõu allikas.

See viimane ongi ehk kõige olulisem – hoolitse enda eest ja loo endale hea enesetunne. Siis on ka tahtejõudu küllaga.

 

Loe lisaks www.arengutugi.com

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700