Autor: Kaido Pajumaa • 4. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas Sa ennast alanud aasta ees tegelikult tunned?

Üks aastaring on jällegi läbi. Järjekordne aasta, järjekordsed 52 nädalat ja järjekordsed 365 päeva. Motivatsioonikoolitaja Kaido Pajumaa soovitab endalt küsida, kuidas Sa tegelikult need päevad, nädalad ja kuud veetsid – kas tegid rohkem asju, mida tahtsid (soovisid) teha või asju, mida pidid tegema (sest Sul polnud valikut)?

See on küsimus, millega alustan paljusid oma koolitusi. Enamus inimesi, kellega oma töös kokku puutun, on vanuses 25-65 eluaastat. Just seda vahemikku peetakse inimeste kõige väärtuslikumaks ajaks – teostamise ajaks. Just need on aastad, mil püüame oma unistused ellu viia ja seeläbi oma elust kõige rohkem rõõmu tunda. Enne 25. eluaastat teeme alles ettevalmistusi eluks, peale 65. eluaastat hakkame juba haaret lõdvendama. Aga just teostusiga on see, kus oleme oma energia ja suutlikkuse tipul, mis võimaldab meid ennast ja oma elu realiseerida.

Paljud meist veedavad aga need kõige väärtuslikumad 40 aastat “vangis”. Vangis iseenda valikute ja otsuste tõttu. Ja see pole mitte füüsilise maailma vangla, vaid mõttevangla, kuhu paljud inimesed iseennast vabatahtlikult panevad.

Näen seda igapäevaselt. Ja ma pole ainus. Aastast aastasse viiakse läbi uuringuid selleks, et välja selgitada, kuidas inimesed end oma igapäevaelus päriselt tunnevad – kui õnnelikuks end peavad, kui pühendunud nad tööl on ja kuivõrd nad elust lihtsalt rõõmu tunnevad? Kahjuks ei ole tulemused kiiduväärt.

Oled sa kunagi päriselt mõelnud, kui palju aega sa oma elust tööl ja töökaaslastega veedad? Jah, see on umbes 75% ärkveloleku ajast. Mõned inimesed ütlevad, et see on tajutavalt koguni kuni 90% ajast (näiteks teenindajad, kelle vahetused kestavad kuni 12 tundi). Me veedame tajutavast elust suurema osa (vähemalt mõttes) tööl.

Just seetõttu peaksime endalt küsima, kuidas ma ennast tegelikult tööl tunnen? Ja kas ma olen töötajana endast kõik andnud selleks, et ise oma tööst rohkem rõõmu tunda ja et seda saaksid tunda ka minu kolleegid?

2013. aastal ütles ainult 16% eestlastest, et nad on oma tööle pühendunud (tunnevad, et soovivad just selles organisatsioonis selle juhi alluvuses seda tööd teha). 2015. aastaks oli see langenud 7% peale. Paljud arvavad, et asi on Eesti madalas palgatasemes. Kahjuks ei ole lahendus ka palgas. Näiteks Soomes olid vastavad näitajad 11% ja 4%. Järelikult peab olema põhjus mujal.

Selle artikli eesmärk ei olegi jõuda põhjusteni, miks inimesed end tööl eriti hästi ei tunne, vaid alanud aasta alguses esitada küsimus, kuidas me soovime oma elu kõige väärtuslikumad aastad veeta? Kui me veedame kuni 75% ärkveloleku ajast tööl ja me töötame kuni 40 aastat oma elust, peaksime endalt aeg-ajalt küsima, kuidas me sooviksime seda aega mäletada?

Alustada võiksime väga lihtsa küsimuse kaudu:

“Kas ma TAHAN seda teha või ma PEAN seda tegema?”

Kas pole see mitte lihtne küsimus? Aga kui sügav! Võta täna korraks aeg maha ja vaata enda sisse – mida sa päriselt oma elu suhtes tunned? Mida sa päriselt oma töö suhtes tunned? Kas sa tahad seda tööd teha või sa pead seda tööd tegema? Mida sa päriselt oma kolleegide suhtes tunned? Kas sa soovid nende inimestega koos olla või sa pead nendega koos olema?

Kui avastad end vastamast nendele küsimustele “pean” kaudu, ära kiirusta põgenema. On vägagi suur tõenäosus, et avastad end uues kohas üsna pea samamoodi tundvat. Asi ei pruugi olla ainult sinu töös, sinu juhis või kolleegides. Asi võib olla ka sinus endas. Seetõttu võiksid endalt küsida lisaks eelnevale, mida sa oled valmis uuel aastal tegema ise selleks, et oma tööst ja seeläbi kindlasti ka oma elust tervikuna rohkem rõõmu tunda?

Loe lisaks motivaator.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700