Autor: Erik Orgu, toitumisnõustaja • 8. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 kõige rohkem sõltuvust tekitavat toitu maailmas

Foto: newindianexpress.com
Toitumisnõustaja ja treener Heikki Mägi juhib portaali fitlap.ee blogis tähelepanu sõltuvust tekitavatele toitudele ja pakub neile tervislikke alternatiive.

Oled sa vahel hommikuti ärganud ja mõelnud, et täna on see päev, kui sa ei anna järgi mitte ühelegi kiusatusele? Olgu laua peal kausitäis küpsiseid, just ahjust tulnud pitsa või mõnus kreemine toorjuustukook. Sina ütled kindla “ei”.

Õhtu lähenedes suudad sa muidugi ümber mõelda ning sellest rikkalikust lauakattest saab pelgalt helge mälestus. Kogu see kraam on selleks ajaks sinu kõhus.

Sellisel juhul oled langenud maailma kõige sõltuvusttekitavate toiduainete embusesse. Kõik see hunnik suhkrut ning rasva suudavad su niimoodi ümber sõrme keerata, et sealt välja rabelemine nõuab rohkem jõudu, kui Arnold Schwarzenegger’il tema parimatel päevadel.

Reastame täna 10 kõige rohkem sõltuvust tekitavat sööki. Nagu näed, igal toiduainel on taga “sõltuvusreiting”, mis peegeldab ühe sellesisulise uurimistöö tulemusi.

1. Pitsa (sõltuvusreiting 4.01)

Kellele meist ei meeldiks pitsa. Sellele segule juustust, õlist, krõbedast pitsapõhjast on väga raske ära öelda. Üks tavapärane pitsa annab sulle sellise energialaksu, millega peaksid vastu pidama terve päeva. Sa lihtsalt sõid oma päevase normi täis.

Pitsa asemel söö hoopis omletti. Munad annavad sulle kõrge kvaliteediga valke ja rasvu ning on rekordiomanikud kõhu täitmises.

2. Šokolaad (sõltuvusreiting 3.73)

Tänapäeval peetakse šokolaadi osaliselt tervisetoiduks. Tõsi, šokolaad sisaldab tõesti antioksüdante. Probleem seisnebki pigem koguses ning selles, et kõige paremini maitsevad ikka need ülimagusad piimašokolaadid. “Ideaalne” töödeldud rasvade ja süsivesikute kombo. Kui ilma šokolaadita kuidagi ei saa, vali minimaalselt 70% kakaosisaldusega variandid. Veel parem, üle 80% kakaosisaldusega.

Šokolaadi asemel söö hoopis mustikaid. Need on täis antioksüdante ning aitavad suunata sinu isusid tervislikkuse suunas.

3. Krõpsud (sõltuvusreiting 3.73)

Nagu näed, siis krõpsud viigistasid šokolaadiga. Krõpsud on iga näksija unelm- nad kõigutavad veresuhkrutaset, sisaldavad ohtralt rasva. Ega neist kõhtu täis ei saa. Sa sööd, sööd ja sööd. Rottide peal tehtud katse leidis, et krõpse süüakse edasi ka pärast täiskõhu tunde tekkimist. Lihtsalt mõnu pärast.

Krõpsude asemel söö hoopis mandleid. Need kõrge kiudainesisaldusega pähklid ei sisalda grammigi süsivesikuid, ent ohtralt häid rasvu ning valku. Loomulikult ära nendega liialda.

4. Küpsised (sõltuvusreiting 3.71)

2013 aastal tehtud võrreldi rottide aju aktiivsust kokaiinile, morfiinile ja Oreo küpsistele. Võite kolm korda arvata, milline neist kolmest tekitas kõige rohkem vastukaja. Loomulikult Oreo küpsised.

Meedia tembeldas kohe suhkru sõltuvust tekitavamaks kui kokaiini. Asi pole ilmselt nii drastiline, et tõetera on siin sees. Suhkur tekitab sõltuvust. Mulle endale tundub eriti ahvatlev just see suhkur-rasvad kombinatsioon.

Küpsiste asemel tee endale parem üks mõnus banaani smuuti. Blenderda banaanid, piim ja pähklivõi kreemiseks hõrgutiseks.

5. Jäätis (sõltuvusreiting 3.68)

Jäätisele on raske “ei” öelda. Kombinatsioon kreemisusest, magusast ja külmast teeb selle lausa vastupandamatuks. Kurb uudis on see, et ühe liitrise “Regatt” jäätisega saad tervelt 1900 kcal, mis on rohkem, kui üks kaalu langetada sooviv naisterahvas kogu päeva jooksul süüa võiks.

Jäätise asemel söö parem maasikatest ja maitsestamata jogurtist tehtud isetehtud jogurtit.

6. Friikartulid (sõltuvusreiting 3.60)

Kartulid on kaalu langetajale super toit. Ent kui räägime friikartulitest, mis on küpsetatud ohtras õlis ning kuhjatud üle ohtra soolaga, saab supertoidust kilosid selga pakkiv õudusunenägu. Friikartulid on äärmiselt kaloririkkad, suurest portsust saad 510 kcal, mis on umbes 1/3 ühe keskmise naise päevasest energiavajadusest. Eriti, kui soovid keharasva põletada.

Friikartulite asemel küpseta kartuleid ise hoopis ahjus. Ühes uuringus hindasid inimesed kartuli kõige rohkem isusid vähendavaks toiduks. Kindlasti proovi ära ka maguskartulid, ehk bataadid. Luban, et sa ei kahetse.

7. Juustuburger (sõltuvusreiting 3.51)

Juustuburger oma täies hiilguses on ideaalne toit neile, kes tahavad kaalus juurde võtta. Kiired süsivesikud, ohtralt rasva ja soola kohe karjuvad ülekaalu järele.

Juustuburgeri asemel tee parem ise burger. Kasuta täisterakuklit, isetehtud hakklihast pihvi. 

8. Karastusjoogid (sõltuvusreiting 3.29)

Ilmselt ei tule kellelegi enam üllatuseks, et karastusjoogid (ja ka kõik muud magusad joogid)  Ma ei mõista, miks peab iga toidukorra kõrvale jooma ära klaasitäie Coca-Colat või suhkrurikast mahla. Karastusjooke seostatakse terve rea hirmsate terviseprobleemidega, alustades südamehaigustest, lõpetades rasvumise ja diabeediga.

Karastusjookide asemel joo vett. Kui soovid, võid vett ka vahvalt maitsestada.

9. Koogid (sõltuvusreiting 3.26)

Kuidas on võimalik kooke mitte nautida? Need on ju lausa fantastilised. Samas ka ebatervislikud. Nisujahu ja suhkur hoolitsevad selle eest, et sa ei suuda koogi söömist enne lõpetada, kui kõik on otsas. Täis kõht koogist ei kesta kaua, kõik see jahu ja suhkur liiguvad sinu kehast kiiresti läbi, mistõttu oled sunnitud uuesti keha kinnitama. Nõiaring, millest tasub peenema piha nimel välja astuda.

Tavalise poekoogi asemel söö parem seda gluteenivaba banaanikooki.

10. Juust (sõltuvusreiting 3.22)

Juust on sarnaselt kartulile mõistlikus koguses tegelikult kaalu langetajale sobilik. Seal on vähe süsivesikuid, samas palju valku ja rasva. Probleem tekib sellest, et juustu ei sööda kunagi “paljalt”, ega ka mõistlikus koguses. Kõrvale haaratakse ohtralt leiba, juustumoosi, küpsiseid jne. Päris korralik kalorikombo.

Söö juustu mõistlikus koguses. Lemmikvahepala on juust koos puuviljaga. Kiire, lihtne, perfektse toitainete suhtega ning geniaalne.

Juustu võid asendada ka avokaadoga. Avokaados on palju antioksüdante ning häid rasvu. Uuringud on näidanud, et avokaado aitab vähendada näljatunnet ja soodustab rasvapõletust.

Nagu näed, siis TOP 10 sisse mahtusid kõik “vanad head klassikud”. Eriliselt soovime õnne pitsale, kes selles võidujooksus teisi edestas.

Ent usu mind, läbi täisväärtusliku toiduvaliku on võimalik oma keha ümber programmeerida nii, et sa ei vaja ühtegi neist eelpool nimetatud toiduainetest.

Autor: Heikki Mägi, portaali fitlap.ee toitumisnõustaja ja treener

Allikas: fitlap.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700