12. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 praktilist nõuannet firmapeo toitlustuse edukaks õnnestumiseks

Väga suur rõhk eduka peo korraldamises on toitlustusel. Carmen Cateringi toob välja 10 praktilist näpunäidet, mida tasub järgida hästiõnnestuva toitlustamise korraldamiseks firmapeol.

1. Võta pakkumised mitmelt catering-ettevõttelt

Kõik algab toitlustusettevõtte valimisest. Kui sul pole veel pikaajalist catering-partnerit, küsi vähemalt kolm konkureeerivat pakkumist. See aitab orienteeruda hindades ja valikus ning näitab ettevõtte suhtumist, reageerimiskiirust ja korrektsust asjaajamisel.

2. Esita tellimus võimalikult selgelt ja lühidalt

Menüü koostatakse alati vastavalt sündmuse sisule, seega on oluline esimesena märkida, kas tegemist on konverentsi lõunasöögi, ettevõtte juubeli, piduliku galaõhtusöögi või kolleegi ärasaatmispeoga. Oluline on lisada tellimusele peo toimumise asukoht, alguse ja lõpu kellaaeg, külaliste arv ning kas tegemist on püstijala- või lauas istumise üritusega. Kui Teil on eelarve jaoks vajalik võimalikult täpne pakkumine saada, tasub kindlasti kohe alguses täpsustada, kas pidu toimub Tartus, Pärnus või Saaremaal. Vastasel juhul tabab klienti hiljem ebameeldiv üllatus, kui  eelarve suureneb nii transporditasude kui ka teenindustundide osas. 

3. Tutvu toitlustusettevõtte taustaga

Oluline on teada, kellega plaanid koostööd alustada: kui kaua on ettevõte tegutsenud, palju seal on töötajaid, kas tooted valmistatakse kõik ettevõtte oma köögis ise või tellitakse allhankena, kus asuvad köök ja ladu, kas ettevõttel on olemas oma lauanõud ja transport. Ja loomulikult: milliseid sündmusi nad on varem korraldanud – sellest selgub tulevase partneri usaldusväärsus.

4. Suursündmuste puhul on oluline projektijuhi töökogemus

Kolmekuulise töökogemusega projektijuht võib edukalt  hakkama saada 30 külalisega sünnipäeva korraldamisega, kuid mitte 500 külalisega rahvusvahelise konverentsijärgse piduliku õhtusöögi korraldamisega. Sest selline sündmus nõuab korralikku kogemust aja planeerimises, inimeste juhtimises ning kogu mahuka logistika korraldamises. Näiteks Carmen Cateringis on saanud tavaks edutada projektijuhid ettevõtte vanemkelnerite hulgast ning lasta umbes aasta projektijuhina töötada, enne kui neile usaldatakse vastutusrikkamaid ülesandeid.

5. Vii end kurssi, kui palju on pakkumises arvestatud toidugramme inimese kohta

Toitlustusfirmadel on erinev lähenemine menüüde koostamisele, kuid sündmuse edukaks kordaminekuks on väga oluline, et toidugrammid oleks arvestatud vastavalt peo kestvusele. Kui valida pakkumine kõige odavama lõppsumma järgi ega täpsustata toidugramme, võib juhtuda, et neljatunnisele peole on arvestatud näiteks 300 grammi toitu inimese kohta. Reeglina arvestatakse aga näiteks kuuetunnisele peole ca 850 g toitu, neljatunnisele 650 g, konverentsilõunale mitte alla 500 g ning kahetunnisele püstiseisuvastuvõtule 8 soolast + 2 magusat suupistet.

6. Ära vaata lõppsummat, vaid kontrolli erinevate toodete hindu eraldi

Vaata hoolikalt näiteks, kuidas on pakkumisse märgitud joogid – kas ühe või 30 pudeli hind? Kui palju on arvestatud vett ja muid jooke? Mõnel firmal võib olla toit ja jook teistest odavam, kuid lisaks tasustatakse eraldi salvrätid, buffeelaua ülesehitus ja serviisi rent. Samas sisaldub teisel ettevõttel see kõik hinnas ja mingeid lisatasusid ei kaasne.

7. Küsi kindlasti ka muid lisateenuseid – nii võid säästa aega ja raha

Räägi julgelt toitlustusettevõttele, kui on vaja rentida telki, välituhatoose, garderoobielemente, kutseid, kaarte, lillekimpe või kingitusi esinejatele või külalistele, saaliplaane jne. Nii pääsed suhtlemisest lillepoe, kullerfirma ning rendiettevõtetega. Carmen Cateringil on olemas kõik nimetatud kontaktid, et pakkuda oma kliendile võimalikult stressivaba teenust.

8. Ära unusta teatamast, mis rahvusest on külalised ja kas seltskonnas on taimetoitlasi

See on väga oluline, sest rahvus otsustab menüü. Näiteks itaallased ja hispaanlased ei söö medium küpsetusega liha, soomlaste seas on palju pähkliallergikuid ning moslemitele ei tohi pakkuda sealiha. Samuti kasvab aasta-aastalt taimetoitlaste hulk, kellega tuleb samuti menüü koostamisel arvestada.

9. Kahtluse korral palu eelnevat degusteerimist

Kui sa ei ole mõnes toidus päris kindel, küsi soovitusi ja eelnevat degusteerimist. Üldjuhul catering-firmad võimaldavad menüü eelnevat degusteerimist. Olenevalt tingimustest võib see kliendi jaoks tasuline või tasuta. Aga pea meeles, et restoranide ja catering-firmade spetsialiteet on erinev: restoranid teevad suurepäraseid toite a la carte, kuid ei pruugi vallata buffeelaudade tegemist.

10. Ära jäta organiseerimist viimasele hetkele

Halb on tegelikult nii liiga hiline kui ka liiga varajane asjaajamine. Kui pool aastat varem toitlustus paika panna, tuleb kuupäeva lähenedes uuesti kõik asjad üle käia. Seega tasub pigem võtta aegsasti küll pakkumised ja broneerida kuupäev, kuid jätta hilisemaks tehnilised üksikasjad nagu kes tervitab külalisi ja kus ta seisab, kus on peolaud, mis kell esinejad alustavad ning kuidas torti serveerida. Ideaalne on kohtuda toitlustusfirma projektijuhiga detailide paikapanekuks umbes kolm nädalat ette sündmust peokohas. Carmen Cateringi kogemuse kohaselt võiks umbes nädal enne pidu kogu projekt olla lukus, sest siis on tulemus parim.

***

Carmen Gruppi kuuluv Carmen Catering katab laua nii 10-20 inimesele kui ka teenindab laitmatult tuhat ja rohkem inimest. Eesti turul juba 1997. aastast tegutsenud Carmen Catering pakub kogemust, usaldusväärsust ja turvalisust, olles  samas paindlik ja uute ideedega kaasas käiv ning jagades meelsasti oma kogemusi, et tulemus oleks suurepärane. Carmen Cateringi kogenud projektijuhid oskavad anda nõu ja abiks olla erinevate pidude ning vastuvõttude korraldamisel.

Vaata lisainfot ja küsi pakkumist: www.carmen.ee.

Mõned näidismenüüd Carmen Cateringilt:

Suupistepakett alates 10 eur+km

Soolased suupisted

Lõherullid ingverimaitseliste vahemere köögiviljade ja juustukreemiga

Leiburi rösti korvike suitsutursa salati ja murulauguga

Kartulisõrnik, Matjes heeringafilee ja murulaugukreemiga

Kana õunasiidri tarrendis, roheliste ubadega

Pardiliha võileib õuna-juurselleri salatiga

Peekonisse mähitud veiseliha, porru ja pastinaagi kreem

BBQ searibitükk, murulauk ja marineeritud õun

Lambaliha kebab Harissa ja pepperoni pipar, serveeritud pitsi

Kitsejuustu ja peedi rulaad, õhkkuivatatud kirsstomati ja tumeda leivaga

Ministruudel grillitud köögiviljadega

Magusad suupisted

Ekleerid krõbeda karamelli ja Grand Marnier kreemiga

Maasikad tarrendis kaeraküpsisel

Mini aprikoosi galette

Käsitsivalmistatud šokolaaditrühvel

Pulmamenüü  nr 1  

Hind inimese kohta ca 13.50+km

Leivatooted

Värske leiva-kuklivalik

Toorjuustukreem

Kalavalik

Õrnsoolaheeringas, mädarõikakreem ja kurgi želee

Tammevaadis laagerdatud räimed punase sibula ja vutimunadega

Lõhe-kreveti-avokaado cheviche röstitud bruschettaga

Lihavalik

Lihtne pardilihavõileib õuna-juurselleri salatiga

Glaseeritud seakülje confit, kirsi chutney

Ürtidega soolatud maheveisefilee, peedimahlaga marineeritud sibul, terava

tomatikastmega

Köögivili ja lisandid

Hapukurk

Salatid

Kartuli-suitsusingisalat majoneesikastme ja frissée´ga

Roheline salat suitsukana ja Caesari kastmega

Kirju roheline salat juurviljadega ja ürtidega

Soe toit

Saaremaa lestafilee kooreses kukeseene kastmes

Porter õllega glasuuritud põrsapraad

Ahjukartul tüümianiga

Punases veinis karamellitud porgand, sibul ja roheline uba

Sinepi-koorekaste

Pulmamenüü  nr 2    

Hind inimese kohta ca14,90+km

Leivatooted

Iseküpsetatud must leib seemnete ja kuivatatud puuviljadega

Värske leiva-kuklivalik

Toorjuustukreem

Kalavalik

Peedimahlaga marineeritud soolasiig ja lepasuitsulõhe mandelkartuli ja

ürdihapukoorega

Värske koriandri ja laimiga marineeritud kalmaar

Quiche forelli ja brokkoliga

Lihavalik

Parmesani-kanafilee ballantiin vahemere köögiviljadel

Linnumaksa terriin jõhvika šelee ja Prosciutto chipsiga

Sealiha lõigud karulaugu pesto ja krõbeda sibulaga

Köögivili ja lisandid

Spinati-munapirukas

Meresoola, äädika ja tilliga marineeritud kevadised kurgid

Salatid

Saksapärane kartulisalat krõbeda peekoni ja kapparitega

Caprese salat suvikõrvitsa, tomati, fetajuustu ja basiiliku pestoga

Waldorfi salat kana ja karamellitud pähklitega

Soe toit

Ahjulõhe sidruni kreemise kastmega

Mooritud veiseantrekoot mustsõstra-kadakamarja kastmes

Köögiviljarisoto

Ahjus küpsetatud juurviljad (kartul, pastinaak, porgand, rosmariin, küüslauk, oliiviõli)

Grillmenüü nr 1 

Hind inimese kohta 12,50+km

Leivatooted

Värske leiva-kuklivalik

Röstitud küüslaugu toorjuust

Kalavalik

Heeringa ja kartuli kihiline kook, värske rohelise sibula ja hapukoore kreemiga

Värske koriandri ja laimiga marineeritud kalmaar

Lihavalik

Suitsutatud talusingi viilud krõmpsude kurkidega

Köögivili ja lisandid

Värsked hapendatud kurgid

Marineeritud ahjupeet mee ja köömnetega

Salatid

Kergelt suitsutatud juurviljad Tubritalu kitsejuustu kreemiga

Salat grillitud ja marineeritud juurviljade ja ürtidega

Grill ja wok

Grillitud lõhe steigid

Grillitud veisemaks musta pipra ja krõbeda sibulaga

BBQ õrnsuitsu Eesti põrsakülg

Grillitud mundris kartulid

Suviste köögiviljade ratatouille rosmariiniga

Värske kurgi ja rohelise õuna tar-tar kaste

Sinepi- majoneesi dip

Dessert

Puuviljavalik

Õuna-ahjukook vanilje kastmega

Grillmenüü nr 2   

Hind inimese kohta 15.90+km

Leivatooted

Värske leiva-kuklivalik

Toorjuustukreem

Kalavalik

Tilliga marineeritud lõhefilee

Mereandide antipasti Fritto Misto röstitud tomati kastmega

Lihavalik

Vürtsikad kana-köögiviljawrapid

Köögivili ja lisandid

Grillitud baklažaani rullid ürdijuustu täidisega

Värsked hapendatud kurgid

Ürtidega marineeritud kirsstomatid

Salatid

Suvine maasikasalat sinihallitusjuustu, pähklite ja ingveri pirniga

Kana-peedisalat praetud šampinjonide ja granaatõunaseemnetega

Grill ja wok

Armeenia sealiha šašlõkk kirsi-ploomi kastmes köögiviljadega

Barbeque ahjus valmistatud vürtsikas tallekaelafilee

Tsitruse marinaadis Atlandi tursa steigid rohelise sibulaga

Praetud varajane kartul seentega

Wokitud köögiviljad

Külmad grillkastmed

Dessert

Rullbiskviit värskete maasikate, valge šokolaadi ja vanilje kreemiga

Artikli valmimist toetas Carmen Catering, www.carmen.ee.

 

 

 

 

 

 

Foto: Carmen Catering, www.carmen.ee

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700