1. Võta pakkumised mitmelt catering-ettevõttelt
Kõik algab toitlustusettevõtte valimisest. Kui sul pole veel pikaajalist catering-partnerit, küsi vähemalt kolm konkureeerivat pakkumist. See aitab orienteeruda hindades ja valikus ning näitab ettevõtte suhtumist, reageerimiskiirust ja korrektsust asjaajamisel.
2. Esita tellimus võimalikult selgelt ja lühidalt
Menüü koostatakse alati vastavalt sündmuse sisule, seega on oluline esimesena märkida, kas tegemist on konverentsi lõunasöögi, ettevõtte juubeli, piduliku galaõhtusöögi või kolleegi ärasaatmispeoga. Oluline on lisada tellimusele peo toimumise asukoht, alguse ja lõpu kellaaeg, külaliste arv ning kas tegemist on püstijala- või lauas istumise üritusega. Kui Teil on eelarve jaoks vajalik võimalikult täpne pakkumine saada, tasub kindlasti kohe alguses täpsustada, kas pidu toimub Tartus, Pärnus või Saaremaal. Vastasel juhul tabab klienti hiljem ebameeldiv üllatus, kui eelarve suureneb nii transporditasude kui ka teenindustundide osas.
3. Tutvu toitlustusettevõtte taustaga
Oluline on teada, kellega plaanid koostööd alustada: kui kaua on ettevõte tegutsenud, palju seal on töötajaid, kas tooted valmistatakse kõik ettevõtte oma köögis ise või tellitakse allhankena, kus asuvad köök ja ladu, kas ettevõttel on olemas oma lauanõud ja transport. Ja loomulikult: milliseid sündmusi nad on varem korraldanud – sellest selgub tulevase partneri usaldusväärsus.
4. Suursündmuste puhul on oluline projektijuhi töökogemus
Kolmekuulise töökogemusega projektijuht võib edukalt hakkama saada 30 külalisega sünnipäeva korraldamisega, kuid mitte 500 külalisega rahvusvahelise konverentsijärgse piduliku õhtusöögi korraldamisega. Sest selline sündmus nõuab korralikku kogemust aja planeerimises, inimeste juhtimises ning kogu mahuka logistika korraldamises. Näiteks Carmen Cateringis on saanud tavaks edutada projektijuhid ettevõtte vanemkelnerite hulgast ning lasta umbes aasta projektijuhina töötada, enne kui neile usaldatakse vastutusrikkamaid ülesandeid.
5. Vii end kurssi, kui palju on pakkumises arvestatud toidugramme inimese kohta
Toitlustusfirmadel on erinev lähenemine menüüde koostamisele, kuid sündmuse edukaks kordaminekuks on väga oluline, et toidugrammid oleks arvestatud vastavalt peo kestvusele. Kui valida pakkumine kõige odavama lõppsumma järgi ega täpsustata toidugramme, võib juhtuda, et neljatunnisele peole on arvestatud näiteks 300 grammi toitu inimese kohta. Reeglina arvestatakse aga näiteks kuuetunnisele peole ca 850 g toitu, neljatunnisele 650 g, konverentsilõunale mitte alla 500 g ning kahetunnisele püstiseisuvastuvõtule 8 soolast + 2 magusat suupistet.
6. Ära vaata lõppsummat, vaid kontrolli erinevate toodete hindu eraldi
Vaata hoolikalt näiteks, kuidas on pakkumisse märgitud joogid – kas ühe või 30 pudeli hind? Kui palju on arvestatud vett ja muid jooke? Mõnel firmal võib olla toit ja jook teistest odavam, kuid lisaks tasustatakse eraldi salvrätid, buffeelaua ülesehitus ja serviisi rent. Samas sisaldub teisel ettevõttel see kõik hinnas ja mingeid lisatasusid ei kaasne.
7. Küsi kindlasti ka muid lisateenuseid – nii võid säästa aega ja raha
Räägi julgelt toitlustusettevõttele, kui on vaja rentida telki, välituhatoose, garderoobielemente, kutseid, kaarte, lillekimpe või kingitusi esinejatele või külalistele, saaliplaane jne. Nii pääsed suhtlemisest lillepoe, kullerfirma ning rendiettevõtetega. Carmen Cateringil on olemas kõik nimetatud kontaktid, et pakkuda oma kliendile võimalikult stressivaba teenust.
8. Ära unusta teatamast, mis rahvusest on külalised ja kas seltskonnas on taimetoitlasi
See on väga oluline, sest rahvus otsustab menüü. Näiteks itaallased ja hispaanlased ei söö medium küpsetusega liha, soomlaste seas on palju pähkliallergikuid ning moslemitele ei tohi pakkuda sealiha. Samuti kasvab aasta-aastalt taimetoitlaste hulk, kellega tuleb samuti menüü koostamisel arvestada.
9. Kahtluse korral palu eelnevat degusteerimist
Kui sa ei ole mõnes toidus päris kindel, küsi soovitusi ja eelnevat degusteerimist. Üldjuhul catering-firmad võimaldavad menüü eelnevat degusteerimist. Olenevalt tingimustest võib see kliendi jaoks tasuline või tasuta. Aga pea meeles, et restoranide ja catering-firmade spetsialiteet on erinev: restoranid teevad suurepäraseid toite a la carte, kuid ei pruugi vallata buffeelaudade tegemist.
10. Ära jäta organiseerimist viimasele hetkele
Halb on tegelikult nii liiga hiline kui ka liiga varajane asjaajamine. Kui pool aastat varem toitlustus paika panna, tuleb kuupäeva lähenedes uuesti kõik asjad üle käia. Seega tasub pigem võtta aegsasti küll pakkumised ja broneerida kuupäev, kuid jätta hilisemaks tehnilised üksikasjad nagu kes tervitab külalisi ja kus ta seisab, kus on peolaud, mis kell esinejad alustavad ning kuidas torti serveerida. Ideaalne on kohtuda toitlustusfirma projektijuhiga detailide paikapanekuks umbes kolm nädalat ette sündmust peokohas. Carmen Cateringi kogemuse kohaselt võiks umbes nädal enne pidu kogu projekt olla lukus, sest siis on tulemus parim.
***
Carmen Gruppi kuuluv Carmen Catering katab laua nii 10-20 inimesele kui ka teenindab laitmatult tuhat ja rohkem inimest. Eesti turul juba 1997. aastast tegutsenud Carmen Catering pakub kogemust, usaldusväärsust ja turvalisust, olles samas paindlik ja uute ideedega kaasas käiv ning jagades meelsasti oma kogemusi, et tulemus oleks suurepärane. Carmen Cateringi kogenud projektijuhid oskavad anda nõu ja abiks olla erinevate pidude ning vastuvõttude korraldamisel.
Vaata lisainfot ja küsi pakkumist: www.carmen.ee.
Mõned näidismenüüd Carmen Cateringilt:
Suupistepakett alates 10 eur+km
Soolased suupisted
Lõherullid ingverimaitseliste vahemere köögiviljade ja juustukreemiga
Leiburi rösti korvike suitsutursa salati ja murulauguga
Kartulisõrnik, Matjes heeringafilee ja murulaugukreemiga
Kana õunasiidri tarrendis, roheliste ubadega
Pardiliha võileib õuna-juurselleri salatiga
Peekonisse mähitud veiseliha, porru ja pastinaagi kreem
BBQ searibitükk, murulauk ja marineeritud õun
Lambaliha kebab Harissa ja pepperoni pipar, serveeritud pitsi
Kitsejuustu ja peedi rulaad, õhkkuivatatud kirsstomati ja tumeda leivaga
Ministruudel grillitud köögiviljadega
Magusad suupisted
Ekleerid krõbeda karamelli ja Grand Marnier kreemiga
Maasikad tarrendis kaeraküpsisel
Mini aprikoosi galette
Käsitsivalmistatud šokolaaditrühvel
Pulmamenüü nr 1
Hind inimese kohta ca 13.50+km
Leivatooted
Värske leiva-kuklivalik
Toorjuustukreem
Kalavalik
Õrnsoolaheeringas, mädarõikakreem ja kurgi želee
Tammevaadis laagerdatud räimed punase sibula ja vutimunadega
Lõhe-kreveti-avokaado cheviche röstitud bruschettaga
Lihavalik
Lihtne pardilihavõileib õuna-juurselleri salatiga
Glaseeritud seakülje confit, kirsi chutney
Ürtidega soolatud maheveisefilee, peedimahlaga marineeritud sibul, terava
tomatikastmega
Köögivili ja lisandid
Hapukurk
Salatid
Kartuli-suitsusingisalat majoneesikastme ja frissée´ga
Roheline salat suitsukana ja Caesari kastmega
Kirju roheline salat juurviljadega ja ürtidega
Soe toit
Saaremaa lestafilee kooreses kukeseene kastmes
Porter õllega glasuuritud põrsapraad
Ahjukartul tüümianiga
Punases veinis karamellitud porgand, sibul ja roheline uba
Sinepi-koorekaste
Pulmamenüü nr 2
Hind inimese kohta ca14,90+km
Leivatooted
Iseküpsetatud must leib seemnete ja kuivatatud puuviljadega
Värske leiva-kuklivalik
Toorjuustukreem
Kalavalik
Peedimahlaga marineeritud soolasiig ja lepasuitsulõhe mandelkartuli ja
ürdihapukoorega
Värske koriandri ja laimiga marineeritud kalmaar
Quiche forelli ja brokkoliga
Lihavalik
Parmesani-kanafilee ballantiin vahemere köögiviljadel
Linnumaksa terriin jõhvika šelee ja Prosciutto chipsiga
Sealiha lõigud karulaugu pesto ja krõbeda sibulaga
Köögivili ja lisandid
Spinati-munapirukas
Meresoola, äädika ja tilliga marineeritud kevadised kurgid
Salatid
Saksapärane kartulisalat krõbeda peekoni ja kapparitega
Caprese salat suvikõrvitsa, tomati, fetajuustu ja basiiliku pestoga
Waldorfi salat kana ja karamellitud pähklitega
Soe toit
Ahjulõhe sidruni kreemise kastmega
Mooritud veiseantrekoot mustsõstra-kadakamarja kastmes
Köögiviljarisoto
Ahjus küpsetatud juurviljad (kartul, pastinaak, porgand, rosmariin, küüslauk, oliiviõli)
Grillmenüü nr 1
Hind inimese kohta 12,50+km
Leivatooted
Värske leiva-kuklivalik
Röstitud küüslaugu toorjuust
Kalavalik
Heeringa ja kartuli kihiline kook, värske rohelise sibula ja hapukoore kreemiga
Värske koriandri ja laimiga marineeritud kalmaar
Lihavalik
Suitsutatud talusingi viilud krõmpsude kurkidega
Köögivili ja lisandid
Värsked hapendatud kurgid
Marineeritud ahjupeet mee ja köömnetega
Salatid
Kergelt suitsutatud juurviljad Tubritalu kitsejuustu kreemiga
Salat grillitud ja marineeritud juurviljade ja ürtidega
Grill ja wok
Grillitud lõhe steigid
Grillitud veisemaks musta pipra ja krõbeda sibulaga
BBQ õrnsuitsu Eesti põrsakülg
Grillitud mundris kartulid
Suviste köögiviljade ratatouille rosmariiniga
Värske kurgi ja rohelise õuna tar-tar kaste
Sinepi- majoneesi dip
Dessert
Puuviljavalik
Õuna-ahjukook vanilje kastmega
Grillmenüü nr 2
Hind inimese kohta 15.90+km
Leivatooted
Värske leiva-kuklivalik
Toorjuustukreem
Kalavalik
Tilliga marineeritud lõhefilee
Mereandide antipasti Fritto Misto röstitud tomati kastmega
Lihavalik
Vürtsikad kana-köögiviljawrapid
Köögivili ja lisandid
Grillitud baklažaani rullid ürdijuustu täidisega
Värsked hapendatud kurgid
Ürtidega marineeritud kirsstomatid
Salatid
Suvine maasikasalat sinihallitusjuustu, pähklite ja ingveri pirniga
Kana-peedisalat praetud šampinjonide ja granaatõunaseemnetega
Grill ja wok
Armeenia sealiha šašlõkk kirsi-ploomi kastmes köögiviljadega
Barbeque ahjus valmistatud vürtsikas tallekaelafilee
Tsitruse marinaadis Atlandi tursa steigid rohelise sibulaga
Praetud varajane kartul seentega
Wokitud köögiviljad
Külmad grillkastmed
Dessert
Rullbiskviit värskete maasikate, valge šokolaadi ja vanilje kreemiga
Artikli valmimist toetas Carmen Catering, www.carmen.ee.
Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee