28. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Tuleohutuse seadus paneb ettevõtjatele mitmeid koolituskohustusi

Heaks võimaluseks anda töötajatele tuleohutusalaseid teadmisi on Tuleohutuse eest vastutava isiku koolitus, kirjutab RA Infokeskus OÜ juhataja ja töökeskkonna spetsialist Krista Silbaum.

Tuleohutuse enesekontrolli iga-aastase aruande esitajad ettevõtted ja asutused teavad, et tulenevalt Tuleohutuse seadusest tuleb neil oma töötajatele ja teenistujatele läbi viia tuleohutuse koolitus ning  vähemalt üks kord aastasõppus evakuatsiooni ja tulekahju korral tegutsemise kohta. Nimetatud nõue tuleneb Tuleohutuse seaduse § 6 lõikest 3 ja tähendab konkreetselt, et kohustus laieneb ainult nendele asutustele või ettevõtetele, mis asuvad enesekontrolli tuleohutusaruande esitamise kohustuse kriteeriumitele vastavates ehitises.

Nendeks võivad olla näiteks keskmised ja suured majutusasutused, haiglad ja hoolekandehooned, koolid, lasteaiad, kaubanduskeskused, suured büroohooned, laod, suured tootmishooned jms. Reeglina on sellised asutused ja ettevõtted vastava seadusesättega kursis ning iga-aastased tuleohutuse sisekoolitused ja evakuatsiooniõppused saanud üha enam ka tegelikult toimivaks reaalsuseks.

Vastavalt tööohutusalastel koolitustel osalenute tagasisidele on kehvem lugu nende ettevõtete ja asutustega, kes enesekontrolli aruande kohuslased ei ole. Tihti juhtub, et tööandja arvab, et tuleohutusalase enesekontrolli ja töötajate koolitusega peavad tegelema ainult aruandekohuslased, arvatakse, et kui aruannet ei pea esitama, siis ei pea ka enesekontrolli tegema ning ei nähta mh seost Töötervishoiu- ja tööohutuse seadusega, mis (§ 15 lg 3), mis paneb tööandjale kohustuse määrata inimeste ohualast väljaviimise ja päästetööde tegemise eest vastutavad töötajad, korraldada neile väljaõpe ning teavitada nendest ettevõtte töötajaskonda. Nende töötajate arv, väljaõpe ja nende käsutuses olev varustus peavad vastama ettevõtte suurusele ja ohu eripärale. Juhtub ka, et isegi kui nn „paberid on korras“, siis reaalselt töötajaid tuleohutusalaselt ei juhendata ega koolitata, koolitused toimuvadki vaid töötajatelt allkirjade kogumise aktsioonidena...

Ka Siseministeeriumi poolt koostatud iga töötaja peaks teadma, kuidas käituda tulekahju avastamisel (sh tulekahjust teavitamise kord, esmaste tulekustutusvahendite kasutamine, hoonest evakueerumise võimalused jne), sest iga töötaja võib olla tulekahju avastaja.Samuti peavad kõik töötajad teadma, kuidas käituda tulekahjusignalisatsioonisüsteemi häire korral, kuidas kasutada hoonet nii, et tulekahju avastamiseks ette nähtud seadmed ja paigaldised oleksid töökorras (nt tulekahjusignalisatsiooni häirekellad oleksid sisse lülitatud töörežiimi) ja tule ning suitsu leviku takistamiseks ettenähtud hoone osad täidaksid oma otstarvet (nt tuletõkkeuksed oleksid suletud või häire korral automaatselt suletavad). Igas hoones on eeldatavasti mõni tuleohutuspaigaldis nagu tulekahjusignalisatsioonisüsteem, voolikusüsteem vms, samuti näevad ehituslikud tuleohutusnõuded ette mitmesuguseid tule ja suitsu leviku takistamiseks mõeldud lahendusi nagu tuletõkkeuksed jms. Samuti tuleb tagada, et töötajad oskaks tuleohutuspaigaldiste ja päästevahenditega ümber käia, st töötajaid peab selleks koolitama või vastavalt juhendama.Kui aga töötajale on pandud tulekahju korral täiendavaid ülesandeid, tuleb tagada ka nende täitmiseks vajalik koolitus (täiendavaks ülesandeks võib olla näiteks kohustus evakueerida teised hoones viibivad isikud, kontrollida häireid puldist, olla ettevõtte kontaktisikuks päästetööde korral, vastutada tuleohutuse eest oma üksuses vms). Selliseks koolituseks sobib suurepäraselt näiteks

Tuleohutuse eest vastutava isiku täiendkoolitus.

Ettevõte/asutus peab järgima tuleohutusnõudeid ja kontrollima tema valduses oleva kinnisasja, ehitise, ruumi, seadme ja nende kasutamise ohutust ja nõuetekohasust (enesekontroll). Selleks, et kontrolli nõuetekohaselt ja vajalikul määral teostada, määratakse tuleohutuse eest vastutav isik ning tema ülesandeks on kontrollida, et ettevõtte/asutuse töötajad ja muud isikud, kes viibivad tema vastutusalas, täidavad kehtivaid tuleohutuse nõudeid ja õigusaktidest tulenevaid kohustusi ning samuti määratakse tema ülesandeks tihti ka ohu korral evakuatsiooni korraldamine vastavalt tegevuskavale. Tuleohutuse eest vastutav isik vajab teadmisi uuenenud seadusandluse nõuetest ning nende rakendamisvõimalustest töökeskkonnas ja objektil.

Ettevõttes/asutuses tuleohutuse eest vastutava isiku koolitus annab teie ettevõttes tuleohutuse eest vastutavatele töötajatele parima võimaluse end tuleohutusalaste nõuete ja seadusandlike aktidega kurssi viia.

Tuleohutuse eest vastutava isiku koolituse teemad:

- Tulekahju (põhjused, levik, tagajärjed)

- Tulekahjude ennetamine ja tuleohutusnõuded

- Õige tegutsemine tulekahju korral

- Hoones/ehitises/objektil nõutud tuleohutusalase dokumentatsiooni näited

- Tuleohutuse seadus ja sellega seonduvad määrused

- Asutuse/ettevõtte tuleohutuskorraldus: kuidas planeerida ja ellu viia, millised dokumendid on vajalikud

- Tuleohutuse eest vastutava isiku tegevused, õigused ja kohustused

- Tuleohutusnõuded

- Vastutus, mis kaasneb tuleohutusnõuete rikkumistega ning enamlevinud rikkumised

RA Koolituste poolt korraldatavad Tuleohutuse eest vastutava isiku koolitused toimuvad:

16.01.2015

13.02.2015

06.03.2015

03.04.2015

08.05.2015

Täpsem info kodulehelt www.rakoolitus.ee.

RA Infokeskus OÜ

Sõpruse pst 151a, Tallinn

Tel: +372 58 4444 58

E-post: [email protected]

www.rakoolitus.ee

________________________________________________________________

Content Marketing (CM) ehk sisuturundus on moodne trend kogu maailmas, mille läbi ettevõtted tutvustavad oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. CM artikkel lähtub alati artikli eest tasunud kliendi huvidest ning seal sisalduva info tõesuse eest vastutab klient.

 

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700