20. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajalooline kogemus läbi keskaegse kulinaaria

Olde Hansa restoranil täitub tänavu juba 18. tegevusaasta, mille sisse on mahtunud uuendusi, laiendusi, muutusi, uusi inimesi, tõuse ja langusi. See kõik on teinud keskaegsest Olde Hansa restoranist elava organismi, mis hingab ja liigub oma rütmis.

Seetõttu ei olegi imestada, et Olde Hansa köök, interjöör, tegevused on natuke teistsugused, kui võib-olla esmaspilgul harjutud ollakse. Vanasse pakkhoonesse loodud restoran mahutab 320 inimest ning suvistel aegadel mahub terrassile lisaks veel 150 inimest. Restoran on loonud võimaluse mahutada majja suuri gruppe, kuid tänu oskuslikule kujundamisele on võimalik saada osa hubastest nurkadest, kus väikese seltskonnaga aega viita.

 

Olde Hansa saal
Foto: erakogu

Sama eriline kui vana pakkhoone, on ka restorani menüü. Keskaegse kultuuri taaselustajana on enda kanda võetud hool, et iga detail oleks võimalikult ajastutruu. Nii võib ka Olde Hansa menüü puhul oodata ajakohast kulinaariat. Menüüs ei leidu ühtegi toodet, mis läheks vastuollu keskaegse toidulauaga. Näiteks ei leia majast šokolaadi ja kartulit, aga see eest on mandliseid ja karamelliseid õunu ning saffraniga vürtsitatud speltat.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Peakokk Emmanuel Wille on hoolitsenud selle eest, et kasutatakse parimat toorainet, millest kolmveerand on kodumaine. Ekslikult võib tunduda, et keskajaga seostub robustsus, mis kajastub ka söögis. Tegelikkuses see nii ei ole: keskaja köök on väga rikkalik, kunstiline ja peen. Olde Hansa restorani eesmärk ongi pakkuda tõelist keskaegset gurmeed, austades sedasi tollast köögikunsti mesiterlikkust. Lähemalt saab restorani menüüga tutvuda Olde Hansa kodulehelt.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Keskaegseid elamusi igale maitsele

Lisaks erilisele hoonele ja detailideni valmistatud köögikunstile täiustab Olde Hansa kooslust ka tema majarahvas. Restorani meeskond on suur, kuid kõiki seovad ühised väärtused ja soov pakkuda seda, mida vana pakkhoone ja selle juurde käiv ajalugu võimaldab. Nii on lisaks tavapärasele restoranikülastusele võimalik osa saada elamustest, mis kuuluvad keskaegse eluolu juurde.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Näiteks saab kogeda, kuidas koheldi ülikuid, kui neile korraldati vastuvõtt mõnes Tallinna vanalinna tähtsaimas punktis. Teidki võtavad vastu heerold ja muusikud ning üheskoos kulgete läbi vanalinna Olde Hansa restorani, kus ootavad uhkelt kaetud laud, illusioonsööming ja keskaegsed kombed.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Kui vastuvõtt tundub liiga uhkena, on ka võimalus tulla restorani ja saada osa majasisestest koosviibimistest erinevate tegevustega. Naisterahvastele on loodud võimalus tunda end tõeliste keskaegsete emandatena, kandes ajastutruid kleite, segades oma lõhnaõli ja proovides erinevaid roogasid. Kogu õhtut viib läbi kogenud majaemand.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Lisaks saab Olde Hansas osa võtta teatrisöömingust, kus laud on kaetud rikkaliku sööminguga ja laudade ümber toimub keskaegne etendus. Eelmine teatrihooaeg lõppes tänavu aprillis, kui etendati Indrek Hargla kirjutatud kriminaaldraamat “Viimane mustpea”, kus peategelasteks olid apteeker Melchiori lugudest tuttavad tegelased. Need on vaid mõningad näited, mida Olde Hansa majarahavas on valmis korraldama, et pakkuda kõigile võimalus saada osa keskaegsest elamusest.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Isiksustamine loob ainulaadse kogemuse

Lisaks olemasolevatele toodetele, saab vastavalt soovidele ja võimalustele isiksustada oma üritusi. Näiteks pakuti Olde Hansat külastanud Norrast pärit floristidele natuke enamat, tulenevalt nende erialast. Lisaks elamuslikule vastuvõtule koos heeroldi ja muusikutega, valmistas peakokk neile ka lilleteemalisi söödavaid ornamente. Koostöös turismifirma 4Travel AS esindajaga organiseeriti floristidele lauda ka keskaegsed lillemängukaardid. Turismifirmalt tuli hea koostöö tulemusel ka positiivne tagasiside: “Täname teid väga külaliste nii sooja vastuvõtu eest! Nad jäid väga rahule ja nimetasid õhtu oma parimaks mälestuseks ja kordaminekuks! Kindlasti jätkame teiega koostööd ka edaspidi!”.

 

Olde Hansa
Foto: Erakogu

Tükikest keskaega saab ka restoranist kaasa võtta

Olde Hansalt on sageli küsitud ka toitlustust väljaspool maja, aga seda restoran siiski ei paku. Peamiseks põhjuseks on restorani keskaegse menüü eripära ja värske tooraine kasutamine, mis muudab toidu elamuslikuks vaid koheselt tarbides. Lisaks mõjutab keskaegseid roogasid ka seda ümbritsev keskkond, nõud, millelt toitu süüakse ning toidu eripärast tulenevalt ka teadlik teenindusprotsess. Juba keskajal teati, et söögielamuse suurendamiseks on tarvis ka sobivat keskkonda, lisakaunistusi ja õiget meeleolu. 

Olde Hansa restoran, tema köögikunst, teenindus ja keskkond vanas pakkhoones Tallinna vanalinnas on see, mis teeb temast selle tõelise keskaegse elamuse edasikandja. Kuigi restoran ei paku toitlustuse võimalust, saab tükike keskaega enesega kaasa viia, laenutades restoranist riideid või ostes Krambude kraamipoest kaasa mandleid, ürte, keskaegset keraamikat ja palju muud.

Ühelt poolt teevad restoranist omanäolise koha restoranipoolsed sisendid. Teisalt annavad igale söögikohale kujunduse ka tema kliendid ja koostööpartnerid. Olde Hansa restorani tulles on soovitav igal inimesel tunda end kui külaline, kes on sinna väga oodatud. Ainus, mida majarahvas saab saabuval külalisel paluda, on olla avatud meelega ning tahtmisega kogeda seda, mida pakub ajaloo, interjööri, inimeste ja köögikunsti kooslus tervikuna. Tulles valmisolekuga võtta Olde Hansat rohkemana, kui pelgalt tavalise restoranina, saab saavutada parima koostöö külalise ja kaupmehe maja vahel.

Ootame teid!

Autor: Olde Hansa

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700