Autor: Sekretär.ee • 21. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sangaste loss pakub loovat õhkkonda ja avastamisrõõmu

Rikkaliku peo- ja einelaua katab lossirestoran, puhkama saavad osalejad heita lossihotellis. Lossis on 16 kahekohalist tuba ning lisaks suuremad magamisruumid, mis mahutavad 70 külastajat. Vajadusel suudetakse pakkuda majutuskohti lossiruumides kuni 110 inimesele.
Foto: Sangaste loss Valgamaal
Valgamaal asuvas Sangaste lossis on loovaid ideid arendatud ja tarku mõtteid mõeldud juba sajandeid. Eestimaa rukkikuninga, krahv Bergi maalilise silueti ja erikujuliste tornikestega loss paelub oma salapära, põneva ajaloo, kauni arhitektuuri ning mitmekülgsete võimalustega konverentside ja koosolekute pidamiseks ning lõbutsemiseks.

„Seminare, koolitusi, töötubasid ja pidusid saab läbi viia erinevates lossiruumides, sõltuvalt osalejate arvust ning ürituse suunitlusest,“ ütleb lossi perenaine Heili Freimanis, märkides, et hoones on üle 100 ruumi, teiste seas gooti stiilis fuajee, inglise stiilis jahisaal, uhked peosaalid, klaaskatusega talveaed ning vaatetornid.

Gooti stiilis rooma ehitise kujuga Ballisaal mahutab kuni 100 inimest seminari- või kuni 300 teatristiilis. Salapärane Hispaania saal mahutab seminariks 50 ja teatristiilis kuni 100 inimest. Kaunis mauri stiilis Hispaania saali seinal ripub AHHAA keskuse loodud krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi portree, mis muutub ajas: kui vaatate maali, näete, kuidas krahv vahepeal silmi pilgutab ning kuidas pildil asendub suvi talvega. „Portree oleks nagu elus ning seminaril osalejate sõnul on neil sageli tunne, nagu istuks krahv Berg nendega,“ lisab Freimanis.

Esimese korruse inglise stiilis tammelaega Jahisaal sobib väiksemate, kuni 50 inimesega pidude korraldamiseks. Kuigi krahv Bergi eluajal söödi siin ainult pidulikumatel puhkudel, pakutakse täna suure kaminaga ruumis külalistele hommikusööki. Võimalus on einestada või nõupidamist läbi viia ka romantilises klaasseinte ja -laega Talveaias, mis on kasutatav aasta läbi.

Teise korruse koosolekusaal mahutab 40-45 ja Rukkisaal 30-50 inimest. Pisikeses, osaliselt säilinud mööbliga raamatukogutoas on hea väiksema, kuni 15 inimesest koosneva seltskonnaga ajurünnakuid pidada. Tänane Rukkituba on tegelikult kunagine piljardisaal, kus nüüd on seintel väljapanek mõisahärra ja lossi ehitaja elust ning rukki aretamisest, sest krahv Bergi eestvedamisel arendatud Sangaste rukis on 140aastasena vähemalt Euroopas vanim teraviljasort.

„Külastajad kiidavad väga meie kõrgeid lagesid, õhurikkust ja põnevat ning loovat keskkonda, mis paneb inimesed teistmoodi mõtlema ning toob esile nende parimad küljed. Tänu ruumide sopilisusele saab lihtsa vaevaga luua erinevaid töögruppe ja samas ikkagi koos olla,“ ütleb lossi perenaine.

Lisaks töötegemisele on Sangastes ka palju muud. Rikkaliku peo- ja einelaua katab lossirestoran, puhkama saavad osalejad heita lossihotellis. Lossis on 16 kahekohalist tuba ning lisaks suuremad magamisruumid, mis mahutavad 70 külastajat. Vajadusel suudetakse pakkuda majutuskohti lossiruumides kuni 110 inimesele.

Vaba aja sisustamiseks pakutakse erinevaid võimalusi alates orienteerumisvõistlusest Sangaste Rukkikülla ehk „Sangaste rukkiralliga“ kuni šokolaadi- või seebikoolitusteni. Siia vahele mahuvad jalgsi-, räätsa- või tõukeratta-/jalgrattamatkast Eesti suurimasse ja liigirikkamasse dendroparki, Sangaste lossi aaretejaht, vibulaskmisvõislus või retk metsa koos orienteerumisvõistluse, ammu- ja püssilaskmise ning lõkkel valmistatud metsalõunaga. Šokolaadimedalite meisterdamisel saavad külalised teada nii mõndagi kakao-oast, šokolaadi ajaloost ning koos meisterdatakse käsitööna Sangaste rukkikama lisandiga medaleid. Saunasoovi korral on võimalik külastada Sangaste Rukkiküla liikmete pakutavat saunamõnu. Palju põnevust pakub lossiekskursioon, mille käigus tutvutakse Sangaste lossi kõikide ruumidega - ka salajastega - keldrikatakombidest kuni katusekambrite ja tornideni.

„Teatavasti on aasta 2015 valitud eestis üleriiklikuks rukkiaastaks ning meie siin „Sangaste rukki“ sünnikodus oleme tõsimeelselt „rukkiusku“. Püüame läbi erinevate rukkitoodete edendada inimeste teadlikust rukki kasulikkusest. Nii pakume külakostiks ja kaasaostmiseks mitmeid vahvaid Sangaste rukkist valmistatud tooteid: rukkikama ja -šokolaadi, rukkiviina ja -õlut, rukkikalja konsentraati, rukkileivajahu, rukkimannat, rukkikliisid jne,“ sõnab Freimanis.

Lisaks ümbruskonna väiketootjatele ja Sangaste Rukkiküla liikmetele, teeb Sangaste loss tihedat koostööd AHHAA Keskusega, Eesti põllumajandusmuuseumi, Eesti Maaülikooli ning EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskusega.

Lisainfo kodulehelt www.sangasteloss.com.

Kohtumiseni Sangaste lossis!

Sangaste loss

Lossiküla, Sangaste vald, Valgamaa

E-mail [email protected]

Tel: 529 5911

www.sangasteloss.com

Valgamaal asuvas Sangaste lossis on loovaid ideid arendatud ja tarku mõtteid mõeldud juba sajandeid. Eestimaa rukkikuninga, krahv Bergi maalilise silueti ja erikujuliste tornikestega loss paelub oma salapära, põneva ajaloo, kauni arhitektuuri ning mitmekülgsete võimalustega konverentside ja koosolekute pidamiseks ning lõbutsemiseks.
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700