Autor: Kati Miller • 7. detsember 2020

Kuidas saada seda, mida sa päriselt tahad?

Kutsus lugema, eks. Pidigi. Sest ma räägin asjast. Jah, ma räägin sulle ka märkmikust, mis aitab sul paremini aru saada, kuhu sa omadega tegelikkuses minna tahad, aga ma räägin sulle ka sellest, kuidas hoida fookus õiges kohas.

Vaimne tervis ja eneseareng on teemaks rohkem, kui see kunagi varem on olnud. Kohati on vaimse tervise teemadest tohutu infoküllus – erinevaid raamatuid, kursuseid, koolitusi ja muud sellist on väga palju. Tihtilugu oleme justkui valmis astuma samme ja pühendama aega enesearenguks, aga enda tavapärase elurutiini kõrvalt suudame uute harjumustega kaasas käia mõne päeva, siis need ununevad ja tulevad meelde alles mõne aja pärast.

Eneseareng ja vaimse tervisega tegelemine nõuab aga täpselt samamoodi aega ja pühendumist nagu absoluutselt iga teine valdkond meie elus. Aga kui sul on töö, pere ja muud argised teemad kogu aeg ees, siis täiesti arusaadaval kombel läheb meelest võtta päevas kas või viis minutit, et pühendada aega, keskendumaks sellele, mida sa tõeliselt tahad.

Aga kuidas saada seda, mida sa tõeliselt tahad? Sa pead suunama sinna enda energia – täpselt nii lihtne see ongi. Kui sul on kõht tühi, siis sa sööd ja keskendud söömisele – saad kõhu täis. Sa paned enda energia söömisele ja see nn mure saab lahendatud. Samamoodi on kõige muuga: sa pead suunama oma energia selleks, et miski saaks tehtud.

Enamasti toimuvad sellised asjad (nagu söömine) automaatselt harjumusena, me isegi ei mõtle sellele. Seega, kui soovime midagi saavutada, siis peaks enesearenguga tegelemine olema täpselt samasugune harjumus meie igapäevaelus, nagu on tööl käimine, söömine või trenni tegemine.

Märkmikus „The Workbookˮ on seepärast lisaks tavapärasele kalendermärkmiku sisule, kuhu saad märkida enda igapäevaseid toimetusi, ka 12 kuu aja pikkust väljakutset, mis on suunatud enesearengule ja enda soovitu saavutamisele. Üks kuu on periood, millal inimene suudab tekitada endale harjumuse ja just selle mõttega need väljakutsed tehtud ongi – et neist saaksid sinu igapäevased harjumused.

Fookus õigetele asjadele

Teine oluline asi on see, et me kaome nii tihti ära enda elurutiini sisse, et ümbritsev laiem pilt jääb vahel justkui märkamata. Selle tulemusena saavad elus hiiglasuureks ka pisikesed detailid ja mured. Loogiline, sest meie ju elame neid läbi, aga enamasti mõtleme üle ja paisutame need mured suuremaks, kui need väärt on. Sellest saame ise aga aru alles mõne aja pärast … kui üldse. Seega paneme jälle enda energiat sellisesse kohta, kuhu seda üldse vaja ei ole.

Kõrvale jäävad aga need teemad, mis on meie jaoks olulised. Mida on vaja selleks, et hoida fookus õiges kohas ja soovitud asjadel? Kas meil on vaja kogu aeg mingit tugevat raputust selleks, et tuletada endale meelde, mis päriselt väärib meie tähelepanu? Usun, et tegelikult on meil vaja igapäevast pisikest meeldetuletust, mis aitaks meenutada, et iga häiriv asi ei ole tegelikult maailma lõpp ja liigne tähelepanu mittesoovitule pole vajalik.

Selleks on märkmikus küsimused, mis aitavad viia su fookuse tagasi teemade juurde, mis on sinu jaoks olulised ja aitavad aru saada, et kõik asjad ei ole väärt sinu energiat ja aega. Sinu aeg on suurim väärtus – kasuta seda targalt. Mõtle, mida kõike võiksid sa teha, kui sa paneksid enda energia nendele asjadele, mida sa tõeliselt soovid.

Oluline on aru saada, et mitte ükski raamat või märkmik või kursus ei tee meie olemist ja elu paremaks. Samamoodi nagu arstid ei ravi meid terveks. Seda teeme ikka meie ise. Soov muutuda ja enda elu paremaks muuta peab tulema meie enda seest. Keegi teine ei saa seda meie eest teha.

Soovin inimestele igas eluetapis rohkem avatud meelt ning lapselikku piiranguteta ja eelarvamusteta suhtumist. Julgen lubada, et kui see sulle midagi muud ei anna, siis rohkem mõistmist, arusaamist ja positiivsemat suhtumist saad sa sellest igal juhul.

A kust siis saab seda märkmikku, millest juttu oli?

Eks ikka Apollo raamatupoest, kirjastusest Miller’s Publishing ja The Workbook Planneri lehelt.

Soovitus: telli märkmik kingiks enda ettevõtte tublidele töötajatele või suuremale sõpruskonnale – saad soodsamalt! Selleks kirjuta [email protected].

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700