8. august 2023

5 soovitust, mis kindlustavad efektiivse kaalulangetuse

„Tervislik kehakaal on hea enesetunde ja tugeva tervise nurgakivi. Lisaks ülekaaluga kaasnevatele terviseriskidele on liigsetel kilodel ning ebatervislikul eluviisil ka selge mõju psühholoogilisele tasakaalule.“ Kuidas normaalkaalu poole püüdlemist alustada ning sihikindlalt tulemusi saavutada, räägib 10-aastase kaalulangetajate nõustamise kogemusega Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep.
Dr Simeonsi dieedikonsultandid on aidanud kaalu langetada tuhandetel eestlastel

1. Alusta elustiili tervislikkuse hetkeseisu hindamisest

„Probleemi ignoreerimine ei tee seda olematuks. Millal viimati käisid kaalul või kontrollisid veebikalkulaatori abil oma kehamassiindeksit? Muutuseid on lihtsam ellu viia, kui suhtud olukorda teadlikult ning ei hüppa kaalulangetuse teekonnale hetkeemotsiooni ajendil,“ julgustab konsultant. Võimalikuks ülekaalu näitajaks on ka vööümbermõõt, mis peaks naistel jääma alla 88cm ja meestel alla 102cm.

„Hea soovitus on enne harjumuste muutmist pidada ka nädal aega toitumispäevikut, et saada ülevaade valikute mõjust hetkeolukorrale. Analüüsi pinnalt tuleb tihti inimesele endalegi üllatuseks, kuidas toiduenergia hulk või toidu kvaliteet vajalike toitainete saamisel toitumissoovitustest erineb.“

2. Pane paika eesmärk, mida soovid saavutada

„Kindel kaalunumber võib olla eesmärk, kuid sellest veelgi efektiivsem on võtta sihiks ka uusi harjumusi kinnistada, sest nii tagad tulemuse püsivuse. Oluline on mõelda enda jaoks läbi, kui prioriteetne on soov isiklikus plaanis ja mis on teekonna läbimise motivaator,“ suunab Kängsep aru pidama.

„See on loomulik, et kaalulangetusel võib tekkida psühholoogiliselt keerulisi momente, kuid sellistel hetkedel on sihikindlad just need inimesed, kes teavad väga selgelt, miks ja millise eesmärgiga nad on selle teekonna ette võtnud.“

3. Uuri erinevate meetodite kohta ja leia sobiv lähenemine

“Tavatingimustes on abi juba sellest, kui inimene viib end kurssi oma organismi jaoks vajaliku päevakaloraažiga, vähendab seda umbes 300 kcal võrra ja suurendab kehalise aktiivsusega kulutatut 200 kcal võrra,“ soovitab Kängsep, rõhutades, et mõistlik on toitumispäevikut pidada, sest silma järgi hinnates kipub olukord käest minema.

Iseseisvalt tegutsedes on parim aeglaselt kaalu langetada, et kaalukadu ei toimuks lihasmassi arvelt. “Optimaalseks peetakse 0,5 - 0,7kg nädalas. Sellise lähenemise puhul pole halb tempo ka 1kg kuus,“ kinnitab konsultant. „Kui on soov kasutada efektiivsemaid meetodeid keha puhastamiseks ja lisakilodest vabanemiseks nagu Dr Simeonsi dieet või veepaast, siis nende puhul tasub põhjalikumalt nüansse uurida. Kui ülekaalulisusega on tekkinud mitmeid kaasuvaid terviseprobleeme, tuleks enne dieediringi alustamist hinnata koos raviarsti või dieedinõustajaga personaalset sobivust. Tervisespetsialistidele on heaks infoallikaks seisukoha kujundamisel 40-aastase kogemusega arst-dietoloog dr Natalia Trofimova läbi viidud terviseuuring.“

“Dr Simeonsi dieedi puhul saame küll öelda, et esineb väga vähe vastunäidustusi, ent sõltuvalt inimese tervislikust seisundist võib tekkida vajadus programmi personaliseerida. Seda aitab teha igal kaalulangetajal isiklik dieedikonsultant.” Ei ole ühtegi meetodit, mis sobiks kõigile 100%, seega eeltöö tegemisel ja alternatiivide kaalumisel on oma osa protsessis.

4. Koostöö spetsialistiga on kindel valik

“Kaalulangetus on kindlasti emotsionaalne teekond, mis võib osade jaoks kaasa tuua nii ajutisi tagasilööke kui kaalunumbri sik-sakitamist. See on igati normaalne osa, mida ei peaks kartma.“ Keerulistel hetkedel on oluline lähedaste julgustav tugi.

“10-aastase kogemuse põhjal saan kinnitada, et edukamad on need, kes teevad koostööd spetsialistiga. Olgu see kutsestandardiga toitumisnõustaja, dietoloog või dieedikonsultant - kui on kindel tagala, kelle poole küsimuste või ootamatute olukordade tekkides pöörduda, on protsessi poolelijätmise tõenäosus kordades väiksem,” sõnab Aire.

Spetsialisti roll ei piirdu vaid menüü koostamisega, sest kaalulangetajal on vaja mõista ka korrektuuride vajalikkust. “Kui inimene saab aru, miks tuleb midagi teha, on plaani ellu viia ka oluliselt lihtsam. See on huvitav õppimise protsess, kus tekib oskus kuulata oma keha ja kogeda organismi jaoks sõbralikematest valikutest tulenevat kasu. Suurem elurõõm ja üldine teotahe on ju igaühe südamesoov!”

5. Püsivate tervislike harjumustega säilitad tulemuse

Tervise Arengu Instituudi sõnul suudab vaid kümnendik kaalulangetajatest saledat vormi hoida. “Pikaajaliste muudatuste tegemine toitumise ja kehalise aktiivsuse harjumustes on ainus viis, et tulemus ka püsiks. Kui naaseda ebatervisliku menüü juurde, siis see, mis varasemalt kaalunumbrit tõstis, teeb seda ka edaspidi,” kinnitab peakonsultant, lisades, et tasakaalustatud toitumine ja aktiivne eluviis on olulised.

“Dr Simeonsi dieedi konsultantide missiooniks on lisaks efektiivse kaalulangetuse toetamisele ka vajalike teadmiste jagamine, et inimene oskaks tavaelus teadlikumaid valikuid teha. Kui kaalulangetuse teekonda on alustatud õige suhtumisega, siis oma kogemuse põhjal näeme, et stabiilne normaalkaal on kindlasti võimalik,“ julgustab Kängsep.

Igapäevaselt peaks inimene toidulaualt saama vajalikud vitamiinid, mineraal- ja kiudained. „Menüüs tuleb lähtuda sellest, et oleks esindatud täisteratooted, köögiviljad, puuviljad, piimatooted, toidugrupp kala-linnuliha-muna-liha ja toidugrupp seemned-rasvad-pähklid-õliviljad. Suhkrurohked ja soolased näksid, magusjoogid ja alkohol võiks olla harv nähtus.” Tervislikuma lõuna- ja õhtusöögi komplekteerimiseks soovitab konsultant taldrikureeglit. “Kuumtöödeldud köögiviljad või salatid peaksid moodustama taldrikust pool, põhitoit kala või liha veerandi ning veerandi ka lisand, näiteks riis, tatar või kartul. Hea ja lihtne nipp, mis aitab menüü muuta mitmekesisemaks.”

Mis on Dr Simeonsi dieet?

• Dr Simeonsi dieet on kiire, lihtne ja ohutu kaalulangetuse meetod, mis on mõeldud eelkõige ülekaalulistele ja rasvunud inimestele lisakilode kaotamiseks varurasvade arvelt.

• Igale inimesele on dieedi ajal määratud isiklik dieedikonsultant, kes aitab kaalulangetuse teekonda kohandada personaalseid iseärasusi arvesse võttes. Vajadusel on kliendile terviseküsimustes toeks 40-aastase kogemusega arst-dietoloog dr Natalia Trofimova.

• Dr Simeonsi dieedi ajal on päevane toidukogus 1-1,5kg ehk täiskõhutunne on tagatud ja tänu vajalikele toitainetele ei esine reeglistikku järgides näljatunnet. Kaalulangetuse etapis saab keha taldrikult sööduna ja lisaks oma varurasvadest kombineerituna päevas 1500-4500kcal sõltuvalt algkaalust.

• Lubatud toiduainete valik on piiratud, ent selles leidub suurel hulgal köögivilju, erinevaid valguallikaid, näkileibu ning puuvilju ja marju. Dieedi läbimine ei nõua täiendavat füüsilist koormust ning kaalunumbri hoidmiseks annab parimad eeldused kaalulangetuse järgne stabiliseerimise etapp. Tasakaalustatud toitumise põhimõtete omaks võtmine on kindlasti pikas perspektiivis oluline, seetõttu saab iga kaalulangetaja ka vajalikud teadmised peale dieeti oma tavaellu kaasa.

Rahulolugarantii! Dr Simeonsi dieedi läbimisel on edu aluseks reeglitekohane tegutsemine. Kui leiad 14 päeva jooksul, et meetod personaalselt ei sobi, saad 100% raha tagasi.

Tutvu lähemalt ja küsi lisa www.simeonsidieet.ee!

Tutvu ka terviseuuringuga “Dr Simeonsi dieedi mõju kehakaalu langusele, ainevahetusele ja emotsionaalsele seisundile” www.simeonsidieet.ee/terviseuuring

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700