Autor: Lemmi Kann • 13. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jurist: uus kord jätab töötajale võimaluse haiguslehe esitamise aega valida

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse järgi peab töötaja tööandjale haiguslehe esitama hiljemalt 90. kalendripäeval alates, mis annab talle võimaluse valida selleks endale soodsam kuu, selgitab maksumaksjate liidu jurist Gaily Kuusik.

"Töötaja oli augustis haiguslehel ning esitas haiguslehe oktoobris. Millisest kuust alates ja kuidas tuleb haigusraha arvestada?" päriti maksumaksjate liidult.

Kuusik selgitab:

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse  § 12.2 kohaselt on tööandjal kohustus maksta töötajale haigushüvitist 4 kuni 8 päeva eest 70% töötaja keskmisest töötasust. Seega on tööandja kohustus maksta töötajale hüvitist kuni 5 päeva eest.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 12.2 lg 4 kohaselt on tööandjal kohustus maksta haigushüvitist, kui töötaja on tööandjale haiguslehe esitanud hiljemalt 90. kalendripäeval alates töövõimetuslehel märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmisele asumise päevast.

Seega annab uus kord töötajatele võimaluse ka valida, millal nad haiguslehe tööandjale esitavad. Näiteks kui on augustis teada, et septembris makstakse preemiaid või lisatasusid, tasuks töötajal tõesti viivitada haiguslehe esitamisega.

Keskmise töötasu maksmise tingimuste ja korra § 2 lg 2 kohaselt arvutatakse keskmine töötasu arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul töötaja teenitud töötasust.

See aga tähendab sisuliselt, et kui töötaja oli haige augustis, aga haiguslehe esitas oktoobris, siis keskmist töötasu tuleks hakata arvestama septembrikuust alates kuus kuud ettepoole.

Refereeritud EML ajakirjast MaksuMaksja nr 10, 2009.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700