Autor: Lemmi Kann • 16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas arvestada puhkust, kui töötaja haigestub puhkuse ajal

Puhkuse ajal haigestumise korral on töötajal õigus puhkus katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada ning kasutamata jäänud puhkusepäevad hiljem välja võtta, selgitab Eesti Maksumaksjate liidu jurist Gaily Kuusik.

Kuidas peab tööandja talitama, kui töötaja jääb puhkuse ajal haigeks? Kas töötajal on õigus puhkus selle võrra hiljem lõpetada?

Eesti Maksumaksjate liidu jurist Gaily Kuusik selgitab:

Töölepingu seaduse § 69 lg 6 kohaselt on töötajal õigus puhkus katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada töötaja isikust tulenevatel olulistel põhjustel, eelkõige ajutise töövõimetuse, rasedus- ja sünnituspuhkuse või streigis osalemise tõttu.

Töötajal on õigus nõuda kasutamata jäänud puhkuseosa vahetult pärast puhkuse kasutamist takistava asjaolu äralangemist või poolte kokkuleppel muul ajal. Töötaja on kohustatud tööandjale teatama puhkuse kasutamist takistavast asjaolust esimesel võimalusel.

Seega, kui töötaja seda soovib, peab ta esimesel võimalusel teada andma, et ta on ajutiselt töövõimetu ning soovib seetõttu puhkuse katkestada.

Ühtlasi peab ta ära otsustama ja teada andma, kas ta soovib koheselt puhkamist jätkata või lepitakse tööandjaga kokku kasutamata jäänud puhkuse osa kasutamine muul ajal.

Tööandja arvestab, et kui töötaja võtab haiguslehe, peab ta 5.- 8. päeva eest töötajale haigusraha maksma (v.a kui ta on nt rase).

Kui töötaja haigus on aga sedasorti, mis puhkamist ei takista ning töötaja ei taha näiteks tööandjaga 5.-8. päeva hüvitise osas „nugade peale“ minna, võib rahulikult edasi puhata puhkust katkestamata.

Refereeritud EML ajakirjast MaksuMaksja nr 10, 2009.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700