9. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökuulutuse varjatud karid

Minu viimased sissekanded selles blogis on olnud värbamise teemal. Sel korral kirjutan aga sellisest pealtnäha lihtsast asjast nagu töökuulutus.

Oma tööst tulenevalt sirvin aeg-ajalt töökuulutusi ning on uskumatu, mida sealt leida võib. Ma ei räägi siinkohal konstrueeritud ametinimetusest, läbimõtlemata nõuetest oskuste osas või standardpakkumisest a la konkurentsivõimeline tasu, arenguvõimalused vms. See on n-ö jäämäe veepealne osa ning sellest järgmisel korral. Sel korral hoopis varjatud karidest ehk n-ö jäämäe veealusest osast, millega kokkupõrkeks ollakse ettevalmistamata.

Mõne nädala eest nägin kuulutust, kus oli must-valgel kirjas vanuseline piirang. Selles konkreetses kuulutuses otsiti inimest väga lihtsale tööle toitlustusvaldkonnas ning sobivaks peeti kandidaati alates vanusest 40. eluaastat. Ametikohti, mille puhul on alust vanusepiirangut seada, on väga üksikuid. Sellise piirangu tagajärjel ei saa omale püsivamat töötajaskond, sest püsivuse tagavad siiski muud ettevõttesisesed tegurid. Selline piirangu tagajärjel võib aga saada süüdistuse diskrimineerimises.

Teine mõnevõrra varasem leid on seotud fotoga. See pole aastate tagune leid, vaid pärit käesoleva aasta septembrist. Kuulutuses oli kirjas, et foto olemasolu annab ametikohale kandideerides eelise. Muidugi on tore olla ümbritsetud ilusatest inimestest, kuid kuidas aitab foto kaasa kandidaadi kvalifikatsiooni, töökogemuse, keeleoskust vms hindamisele? Kindlasti aga saab foto järgi hinnata näiteks etnilist kuuluvust ja vanust.

Võrdse kohtlemise seadust võib lugeda, et isiku diskrimineerimine etnilise kuuluvuse, rassi, nahavärvuse, usutunnistuse või veendumuste, vanuse, puude või seksuaalse sättumuse alusel on keelatud: töö saamise, füüsilisest isikust ettevõtjaks saamise ja kutsealale pääsemise tingimuste kehtestamisel, sealhulgas värbamis- ja valikukriteeriumide kehtestamisel, samuti edutamisel. On vaid aja küsimus, millal lahendid diskrimineerimise teemal saavad sama tavapäraseks nagu praegu vaidlused töötasu, koondamise jms töösuhetega seonduva ümber.

Pildiga seostub veel üks teema. Järjest enam muutuvad töökuulutused sarnaseks reklaamiga. Eriti need töökuulutused, mis ilmuvad trükimeedias. Sagedasti ilmestab kuulutust ka foto, millel kujutatakse töötajat. Kuulutust kujundades tekib foto valikul dilemma. Kui panna neutraalne loodusvaade vms, siis kaotad personaalsuses. Kui aga panna foto isikust, siis on oht saata välja vale sõnum töötaja soo osas.

Näiteks kui on tegu juristi ametikohaga ning kuulutust ilmestab foto naisterahvast, kas see on siis vihje, et tegemist on töökohaga naisterahvale? Kas meesterahvas sellisel puhul jätab kandideerimata? Kui suurel määral seostatakse ametikohta ja fotot?

Siit minu küsimus Sulle, lugeja. Kas Sina näed töökuulutust illustreerivas fotos vihjet, millisest soost kandidaati ametikohale oodatakse?

Kas see mõjutab/mõjutaks Sinu kandideerimisotsust?

Autor: Lemmi Kann, Kristi Mikiver

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700