21. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dieedi hädaabi

Pulmad? Klassikokkutulek? Romatniline puhkus?Mis sind ees ka ei ootaks, üks asi on kindel: sa pead väga hea välja nägema ning end suurepäraselt tundma. Ja seda on vaja saavutada vaid paari lühikese nädalaga.

Hea uudis on see, et kui sul vähegi tahtejõudu jagub, on meil sullle välja pakkuda võimalus, kuidas seda teha. Järgmised kerged nipid aitavad sul vabaneda kõigest üleliigsest – liigsed kalorid, liigne toit ja eelkõige liigsed kilod. See on üsna äärmuslik ja sa ilmselt ei suuda (ja tegelikult ei tohikski) seda väga pikalt jälgida. Kuid järgmise paari nädala vältel võib see plaan olla just see, mida sa vajad, et oma kaalukaotust maksimumi viia.

Dieedi hädaabi näidispäev

See on mõeldud naistele, kes kaaluvad 56-61 kilo ning soovivad kaotada 2-3 kilo. Kuna see on väga madala kalorisisaldusega, ainult 1200 kalorit, pead sa tarbima rohkem, kui sa oled väga aktiivne või kaalud rohkem kui 61 kilo. Sa võid vahetada toiduained välja sarnaste vastu, järgides käesolevas artiklis toodud reegleid, et kujundada oma dieet ja leida vaheldus, mis oluline, hoidmaks su dieeti rööbastel ja päästmaks su terve mõistuse.

Hommikusöök

20 grammi madala süsivesikusisaldusega valgujooki

(Valikuline: lisa joogile 1 spl glutamiini)

Suupiste

4 munavalget, küpsetatud 1 tassi spinatiga.

Lõunasöök

85 grammi tuunikala

8 sparglivart

Suupiste

¾ tassi väherasvast kohupiima või maitsestama jogurtit

½ tassi ananassitükke

Õhtusöök

115 grammi kala

8 sparglivart

Suupiste

6 munavalget

(Valikuline: 1 spl veega segatud glutamiini)

--Treeningpäevadel lisa siia üks 20-grammise piimavadakuga jook, mis sisaldab 20-40 g süsivesikuid ning joo see ära hiljemalt 45 minuti pärast trenni.

--Hoiatus: Ära järgi seda dieeti kauem kui neli nädalat! Konsulteeri arstiga enne selle dieedi järgimist. Rasedad ja rinnaga toitvad naised ei tohiks seda dieeti järgida.

Piira oma suhkrutarbimist

Suhkur on ilmselge EI, kui su eesmärgiks on rasvakaotus. See tähendab, et sa peaksid eemale hoidma kõikidest kommidest, suhkruga jookidest, magustatud helvestest, kookidest, keeksidest jne.

Vähenda soolakogust

Sa ei pea naatriumi gramme alati lugema, kuid sa peaksid vältima kõrge naatriumisisaldusega tooteid. Siia hulka kuulub enamik külmutatud toite, purgisupid, töödeldud ja pakitud toidud nagu karbis pasta- või riisisegud, suupisted nagu soolapulgad ja krõpsud, mikrolaineahju-popkorn jne.

Väldi kõike, mille koostises on nisu

Siia hulka kuuluvad küpsised, krõpsud, soolapulgad, leivad, enamik suupisteid, pasta ja enamik helbeid. Ainus erand sellele reeglile on su treeningujärgne toidukord, mille sa sööd 45 minuti jooksul pärast trenni.

Väldi enamikke “rasvavabasid” tooteid

“Rasvavaba” ei tähenda “kalorivaba”. Siia alla kuuluvad küpsised, salatikastmed ja hapukoor. Ainuke erand on rasvavaba piim, jogurt ja kodujuust.

Söö rohkem rohelisi juurvilju

Sa peaksid sööma ühe rohelise juurvilja vähemalt kaks korda päevas. Parim asi roheliste juurviljade puhul on see, et sa võid neid süüa palju, ilma, et see su dieedile halvasti mõjuks. Seda seetõttu, et need on kõrge toitainesisalduse ja madala kalorisisaldusega. Siia hulka kuuluvad kõik lehtköögiviljad, spargel, spinat, brokoli jne.

Söö 5-6 korda päevas

Dieedi ajal ei tohiks süüa ainult 2-3 korda päevas suuri portsjoneid. Igasse toidukorda lisa valke ja juurvilju ning 45 minuti jooksul pärast trenni tarbi 23 grammi piimavadaku valke ja 20-40 grammi süsivesikuid.

Väldi restorane, kui vähegi võimalik

Portsjonid on tavaliselt suured – eriti aktiivse dieedipidaja jaoks – ja sul puudub kontroll toidu valmistamise, sealhulgas kasutatava soola ja suhkru koguse üle. Hädaolukorras peab kasutusele võtma hädaabimeetmed ja seega soovitame sul nüüdsest süüa kodus ning tööle ja välja minnes endale toidu kaasa pakkida.

Joo palju vett

Kui sa oled harjunud jooma 8 tassi vett päevas, suurenda nüüd seda kogust 12 tassini (2,8 liitrit) või isegi 16 tassini (3,8 liitrit) päevas. Kui sa siiani oled joonud vähem kui 8 tassi päevas, alusta miinimumtaseme ehk 8 tassiga ning vastavalt kohanemisele suurenda seda kogust.

Lisaks eeltoodud toitumise reeglitele kuuluvad kaalukaotuse programmi juurde ka treeningud ja kardio. Sa peaksid tegema mingisugust aeroobset tegevust vähemalt 30-45 minuti päevas, 5-6 päeva nädalas. Selleks võib olla midagi lihtsat nagu linttrenažööril sörk või midagi toavälist nagu rattasõit, jooksmine või matkamine.

Puudutud trennid viivad möödalastud võimalusteni põletada kaloreid ja vormida oma füüsist.

Kasuta neid juhiseid ja alusta dieeti 2-4 nädalat enne oma tähtsat üritust ning sul on võimalus näha välja just nii suurepärane, kui sa soovid.

Artiklit aitas kirjutada vabakutseline kirjanik Beth Saltz.

Hers/www.muscle-fitness.ee

 

Autor: Lemmi Kann, Hers/ www.muscle-fitness.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700