Autor: Signe Sillasoo • 23. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümme sammu tervislikeks pühadeks

Tervisekaitseinspektsioon tuletab meelde, et pühade ajal võiks söömise ja joomisega piiri pidada, et vältida seedehäireid ja alkoholi liigtarbimisega kaasnevaid terviserikkeid.

Tervisekaitseinspektsioon tuletab meelde, et seoses lähenevate jõulu- ja aastalõpupidustustega tuleks vältida liigsöömist ning rohkem tähelepanu pöörata toitude ohutusele. 

Tervishoiuamet annab teada, et pühade ajal kutsutakse vajadusel tööle kaheksa lisa kiirabibrigaadi. Haiglad ja kiirabi on varustatud täiendava koguse viirusevastaste ravimitega, et keegi ei jääks pühade ajal haigestudes ilma vajaliku ravimita.

Pühade ajal on kindlasti lahti valveapteegid ning ka kaubanduskeskustes asuvad apteegid on lahtiolekuajad ühtlustanud kaubanduskeskuste endi lahtiolekuaegadega.

MEELESPEA

1. Pese tihti käsi! Eriti tasub seda meeles pidada toitu valmistades.

2. Toitu varudes jälgi pakendil kirjas olevat minimaalset säilimisaega ("Parim enne…") või realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäeva ("Kõlblik kuni…"). "Parim enne…" märgitakse sellistele pikema säilivusajaga toidukaupadele, mis näidatud tähtaja ületamisel ei ole muutunud tervisele ohtlikuks, kuid toidukaupa, millel “Parim enne…” aeg on möödas, võib müüa ka pärast pakendil näidatud aega ainult juhul, kui kaup on kvaliteetne. "Parim enne…" lõppemist tootja enam toodangu kvaliteedi eest ei vastuta.

3. Jälgi, et sügavkülmutatud tooted oleksid poes sügavkülmikus ning neid pole lastud üles sulada.

4. Ärge ostke toiduaineid kohast, mis ise või mille ümbrus on räpane; kus kaupa ei säilitata õigesti, näiteks külmutatud liha on üles sulanud või pakend katkine; kus müüja on kasimatu väljanägemisega; kus toidupakendile märgitud "kõlblik kuni" kuupäev on aegunud.

5. Toiduainete töötlemisel ja säilitamisel vältige ristsaastumist – hoidke toored toiduained eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust ja ärge määrdunud kätega (nt olles eelnevalt tükeldanud toorest liha) puutuge valmistoitu.

6. Kuumutage toitu põhjalikult, nii et kõik toidu osad kuumeneksid 70°C-ni (ka nt liha sisemuses). Paljud toored toiduained (eriti linnuliha ja toorpiim) võivad olla haigusetekitajatega saastatud, seetõttu tuleb need korralikult läbi kuumutada.

7. Kaitske toitu putukate, näriliste ja muude loomade eest.

8. Ärge sööge veterinaarteenistuse poolt kontrollimata ulukiliha, sest see võib sisaldada parasiite, mis kodusel töötlemisel ei hävine.

9. Õunad, apelsinid, mandariinid jms võivad olla säilitusainetega pritsitud, peske ka need voolava vee all puhtaks. Ka võivad tsitruselised tekitada allergiat, seda eriti lastel ja seepärast pidage nende söömisel piiri.

10. Vaata üle koduapteek ja varu vajadusel ravimeid.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700