8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pikad tunnid arvuti taga kipuvad elu kallale

Inimesed, kes veedavad vabatahtlikult või sunnitult pikki tunde arvuti taga, paneb ohtu oma tervise või elugi, selgub uuringuorganisatsiooni British Journal of Sports Medicine´i viimasest uuringust.

Pikk istumine soodustab ülekaalu kogumist, mis omakorda loob soodsa pinna infarktile, mis võib lõppeda ka surmaga. Isegi kui kaaluga ei ole probleeme, toob lihaste jõudeolek organismis kaasa kahjulikke mõjusid, vahendas Yahoo.

"Pärast nelja tundi istumist hakkab keha ajule kahjulikke signaale saatma," kommenteeris Rootsi Spordi- ja Terviseteaduste koolist Elin Ekblom-Bak tulemust ja tuletas ühtlasi meelde, et neli tundi on periood, mille jooksul lõpetavad kehas tegevuse glükoosi- ja rasvatasemeid reguleerivad geenid.

"Inimesed peaksid end liigutama, sest sel on palju kasulikke mõjusid," kommenteeris Bak. "Kontoris peaks aga istumist liikumisega vaheldama. Näiteks kolleegile e-kirja saatmise asemel tõuse laua tagant püsti ja mine ta juurde."

Uuring ütleb ka, et regulaarne kehaline aktiivsus ei ole piisav tasakaalustamaks pikki tunde laua taga. Tim Armstrong, liikumisekspert, kommenteeris, et kasulikum oleks päevased harjutused jagada päeva peale, mitte teha need vaid ühe treeningu jooksul.

Teadlaste hinnangul on parim lahendus ikkagi istumistunde väikese kehalise liikumisega vaheldada, see hoiab keha erksa.

Erinevate uuringute põhjal veedavad näiteks ameeriklased ligi poole oma päevast istudes.

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700