5. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Alice naaseb taas imedemaale

Aeg on edasi läinud ja Alice suuremaks saanud. Nüüd, olles 19aastane, sattub ta taas Imedemaale, et kohtuda kõigi oma vanade tuttavatega eelmiselt reisilt.

Avatari imedemaailma aeg hakkab kinodes otsa saama. Ent nagu öeldakse, loodus tühja kohta ei salli, mistõttu jõuab sellest nädalast kinodesse järjekordne film ebatavalisest maailmast ebatavaliste olendite ja ebatavaliste sündmustega.

Tim Burton, kes varasemast ajast publikul ehk meeles selliste linalugude nagu "Edward Käärkäsi", "Charlie ja šokolaadivabrik" ning "9" loojana, toob taas kinolinale 1865. aastal ilmunud Charles Lutwidge Dodgson ehk kirjanikunimega Lewis Carrolli "Alice Imedemaal". Vahva ja värvikireva muinasjutu lastele, psühhedeelse ja väga metafoorse alatooniga loo täiskasvanutele.

Nii eesti, vene kui ka inglise keeles kinno jõudev seiklusfantaasia on mõtteliseks jätkuks Carrolli loodud Alice'i

loole. Aastad on edasi läinud ja Alice, keda kehastab Mia Wasikowska, on saanud juba 19aastaseks. Lapsepõlves kogetu pole tal aga meelest läinud. Kihk läbielatut uuesti kogeda on nii suur, et ta pöördubki tagasi sinna veidrasse maailma, kuhu ta sattus esmakordselt väikse tüdrukuna.

See on rõõmus taaskohtumine. Imedemaal näeb ta taas oma sõpru Valget Jänest, Kiigajoni ja Käägajoni, Irvik-Kassi, Unihiirt, Tõuku ja Kübarseppa (Johnny Depp). Alice'i eesmärgiks sellel reisil on leida oma tõeline saatus ning teha lõpp Punase Kuninganna (Helena Bonham Carter) hirmuvalitsusele.

Arvukaid versioone sellest muinasjutust on jõudnud kinolinale nii Ameerikas kui ka mujal. Küsimuse peale, miks taaskord see Carrolli vana lugu elustada, on Tim Burton vastanud, nagu suured tegijad sageli, et ükski eelnevatest ekraniseeringutest pole lihtsalt tema jaoks piisavalt köitev ja hea olnud.

"Tegu on ilmselgelt klassikalise looga, milles ikoonilised kujundid, ideed ja mõtted. Aga kõigi nende eelnevate filmiversioonide puhul... Ma pole lihtsalt näinud ühtegi tõsiselt head, mis mulle hinge läheks," tunnistas ta ühes varasemas intervjuus.

"Minu eesmärk oli teha film, mis oleks ühel ajal väga kaasahaarav kogu oma psühholoogia ja värskusega, ent samas säilitaks selle loo klassikalise joone. Ja selle tegemine 3Ds sobib selle materjali ja eesmärkidega väga hästi," lisas ta.

Samas tunnistas Burton, et ei tunne ennast veel 3D filme tehes väga vabalt. "Tööprotsess on 3D filme tehes vastupidine, kui ma harjunud olen. Kui tavaliselt on alguses võtted, pärast mida saab koos näitlejatega kohe üle vaadata, mis välja tuli, siis siin on see otse vastupidine. Alguses valmivad kõik väiksed detailid ja päris lõplikku tulemust näeb protsessi lõpus. See on veider."

Eestikeelses versioonis annavad tegelastele oma hääle Priit Võigemast, Evelin Pang, Taavi Eelmaa, Ivo Uukkivi, Tõnis Mägi, Indrek Ojari, Marika Korolev, Tambet Tuisk, Aarne Üksküla, Mirtel Pohla, Egon Nutter jpt.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700