Autor: Rivo Sarapik • 30. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Optimism tugevdab tervist

Tulevikku optimistlikult vaatamine võib inimese tervisele reaalselt kasulik olla, selgub värskest uurimusest.

Kentucky ja Louisville´i Ülikooli teadlased Suzanne Segerstrom ja Sandra Sephton uurisid, kuidas õigusteaduse tudengite suhtumine ja ootused tulevikule mõjusid nende immuunsüsteemisel, vahendab Psühholoogiateaduse Assotsiatsioon(APS). Järeldus tuli lihtne: optimism on tervisele kasulik.

Varasemad uuringud on paljastanud, et optimistlikud inimesed saavad paremini hakkama. Näiteks südameoperatsioonist taastuvad paremini need, kes on paranemisse paremini meelesetatud. Samas ei ole seni teada, kas ja kuidas optimist elu paremaks või pessimism kehvemaks muudab.

Selle uurimuse tarvis värbasid uurijad esmakursuslastest 124 tudengit, keda uuriti poolaasta jooksul viis korda. Igal korral uuriti, kui optimistlikud nad oma erialasse ja kooli suhtuvad. Siis süstiti neile ainet, mis kutsub esile immuunvastuse ja kaks päeva hiljem mõõdeti süstimiskohal paistetuse suurust. Mida suurem paistetus, seda suurem organismi vastupanuvõime. Samas on immuunsüsteem mitmekihiline keerukas süsteem ja selle katsega saab muuta vaid üht reaktsiooni - viirusliku ja bakteriaalse nakkusega võitlust.

Tudengite üldine suhtumine ellu - olgu optimistlik või pessimistlik - ei olnud seotud vastupanuvõimega. Õppurite igapäevaste ootuste paranemine või halvenemine aga vedas immuunsüsteemi endaga kaasa - optimistlikel perioodidel oli immuunvastus tugevam, pessimistlikel aegadel nõrgem. Nii aitab kindlal ajal või kindla asja-nähtuse suhtes optimistlik meelestatus tugevdada organismi osade nakkuste eest seismiseks.

"Ma ei soovitaks inimestel ebareaalseid ootuseid omada," kommenteeris tulemusi Segerstrom. "Samas sobib see, kui inimeste ootused on reaalsusest veidi kõrgemal."

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700