Autor: Rivo Sarapik • 30. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastutusrikas töö lisab kilosid

Stressirohke töö kajastub inimese vööümbermõõdus, selgus kulusid kärpinud ja töötajaskonda vähendanud USA firmade töötajaid analüüsides.

Enama tööstressiga töötajad paistsid silma paksusega. Nende kehamassiindeks (BMI) oli keskmiselt umbes ühiku võrra suurem pingevabamate kolleegide omast. Üks BMI ühik võrdub ca 3,5 kilogrammiga, vahendas Live Science.

See info on eriti oluline koondamiste ajal, leidis Isabel Diana Fernandez, toitumisspetsialist Rochesteri meditsiiniülikoolist ja uurimuse eestvedaja. Uuringust selgus nimelt, et firmasse maha jäänud töötajad kurtsid tihti stressi ja suurema vastutuse üle. 

"Ma arvan, et õppetund sellest on, et tuleb allesjäänud inimeste eest enam hoolitseda," kommenteeris Fernandez.

Farnandez ja tema meeskond uurisid kroonilise tööstressi ja lühiajalise, töökohakaotusest põhjustatus stressi koosmõju. Suurema töökeskkonnauurimuse raames mõõtsid nad ligi 3000 töötaja BMId, enamus neist olid valgenahalised keskealised ja kõrgharitud mehed.

Lühajalist tööstressi mõõdeti töökohakaotuse tõenäosuse või inimeste hirmuga töö kaotuse suhtes. Kroonilise stressi moodustasid inimeste kontrollitunne töökoha üle ja kohustused.

Tulemused ei viidanud lühiajalise stressi ja kaalu vahelistele sidemetele, kuid kroonilise pinge puhul oli lugu teine. Suurema vastutusega töötajate BMI oli ühiku võrra suurem kui kaastöötajail. Juhtivatel kohtadel oli soodumus rasvumisele isegi suurem.

Tulemused näitavad Fernandezi hinnangul, et tööstress võib inimesed ka kodus ebatervislike eluviisideni juhtida. "Nad lähevad töölt koju ja suudavad ainult oleskleda," lisas ta.

Stressist veel halvemini mõjus televiisor - päevas kaks-kolm tundi telerit vaatavatel oli BMI ligi 2,5 ühiku võrra suurem kui neil, kes tegid seda alla kahe tunni.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700