8. aprill 2010
Jaga lugu:

Suitsetamine tõmbab IQ alla

Suitsetavate noormeeste IQ-testi tulemus on keskmiselt 7,5 punkti võrra kehvem kui mittesuitsetajatest eakaaslastel.

Iisraeli teadlaste läbiviidud uuringus võrreldi 20 000 mehe (vanuses 18-21) IQ testide tulemusi ja järeldus oli selgemast selgem - mida rohkem inimene päevas suitsetab, seda madalam oli ta IQ-testi sooritus, vahendas Deccan Chronicle. Muide, see kehtis ka vendade kohta, kes on kasvanud samas keskkonnas ja tingimustes. Uurijad jõudsid ka järeldusele, et suitsetavad vanemad teevad kehvemaid tervist puudutavaid otsuseid.

Uuringu viis läbi Mark Weiser, Tel Avivi Ülikooli psühhiaatriaprofessor, kes vaatles uuritavaid enne ja pärast ning sõjaväeteenistuse ajal. Umbes kolmandik uurituist suitsetasid päevas ühe või enam sigaretti, kolm protsenti olid maha jätnud ning ligi 70% polnud kunagi suitsetanud.

Keskmine IQ mittesuitsetajal oli 101, suitsetajate IQ-testi keskmine tulemus aga jäi allapoole 94. Päevas enam kui paki sigarette suitsetanud noormeestel aga allapool 90. Sellises vanuses vaimselt ja füüsiliselt tervete meeste keskmine IQ on 84-116.

"Tervisealal arvatakse tihti, et suitsetajad on kas keerulistes oludes üles kasvanud või vähem haritud, kuid meie uurimus seda ei kinnitatud," kommenteeris uuringut Weiser.

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Jaga lugu:
SEKRETÄRI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Sekretäriuudised igal nädalal enda postkasti.

Sekretär.ee toetajad:

Enimloetud
Laura Tahk
Laura TahkSekretar.ee toimetajaTel: 53 444 071laura@sekretar.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee