14 aprill 2010
Jaga lugu:

Stress soosib vähki

Värske uurimuse kohaselt soodustavad stressihormoonid pahaloomuliste kasvajate kasvu ja levikut organismis.

Väike kogus stressi teeb inimestele head – tekitab võitlusvaimu ning soosib uuenduslikkust. Samas krooniline stress suurendab nii depressiooni, südamehaiguste ning ka vähiriski, vahendas Scientific America.

Seni on uurimustes jõutud järeldusele, et stress soosib kaudselt vähki, sest nõrgestab immuunsüsteemi kasvajate vastu võitlemisel või soosib uute kasvajate teket organismis.

Värske uuring aga näitab, et stressihormoon, nagu näiteks adrenaliin, soosib otseselt kasvajate kasvu ja levikut. Nimelt leidsid Texase ülikooli teadlased Anil Soodi eestvedamisel tehtud uuringus, et vähirakud suudavad eirata organismis üksi jäädes (näiteks kolletest eraldudes) rakkude hukku ja levida iseseisvalt mööda organismi laiali. Inimeste ja hiirte rakkudega läbi viidud katsed jõudsid tulemuseni, et vähki nakatunud ning stressi viidud organismis kiirendas stress vähirakkude levikut.

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Jaga lugu:
SEKRETÄRI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Sekretäriuudised igal nädalal enda postkasti.

Sekretär.ee toetajad:

Birgit Aljaste
Birgit AljasteSekretar.ee ärijuhtTel: 5373 8733birgit.aljaste@aripaev.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee