14. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stress soosib vähki

Värske uurimuse kohaselt soodustavad stressihormoonid pahaloomuliste kasvajate kasvu ja levikut organismis.

Väike kogus stressi teeb inimestele head – tekitab võitlusvaimu ning soosib uuenduslikkust. Samas krooniline stress suurendab nii depressiooni, südamehaiguste ning ka vähiriski, vahendas Scientific America.

Seni on uurimustes jõutud järeldusele, et stress soosib kaudselt vähki, sest nõrgestab immuunsüsteemi kasvajate vastu võitlemisel või soosib uute kasvajate teket organismis.

Värske uuring aga näitab, et stressihormoon, nagu näiteks adrenaliin, soosib otseselt kasvajate kasvu ja levikut. Nimelt leidsid Texase ülikooli teadlased Anil Soodi eestvedamisel tehtud uuringus, et vähirakud suudavad eirata organismis üksi jäädes (näiteks kolletest eraldudes) rakkude hukku ja levida iseseisvalt mööda organismi laiali. Inimeste ja hiirte rakkudega läbi viidud katsed jõudsid tulemuseni, et vähki nakatunud ning stressi viidud organismis kiirendas stress vähirakkude levikut.

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700