Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suguhaiguste kodutestimist kasutavad valdavalt mehed

Alates tänavu aprillist on Eestis esmakordselt võimalik veebilehe www.testikodus.ee kaudu end anonüümselt ning kiirelt testida enamlevinud suguhaiguste suhtes. Tänaseks on testikodus.ee teenust kasutanud  üle 30 inimese, nendest enamik on mehed.

Terves Baltikumis uudse süsteemi peamine eesmärk on julgustada inimesi, kellel on keeruline arsti poole pöörduda, ennast siiski kontrollima ja kindlate tulemustega ka arsti külastama. Tänaseks on testikodus.ee teenust kasutanud  üle 30 inimese, nendest enamik on mehed.

„Heameel on näha, et uudset testimise võimalust eelistavad just mehed, kes erinevatel põhjustel kalduvad arstikülastust kõige sagedamini edasi lükkama. Testitulemustega koos edastame alati ka soovituse minna arsti juurde ning loodetavasti on kindlate tulemustega seda juba lihtsam teha,“ sõnas Kai Jõers, Quattromed HTI Laborid arendusjuht: „Eesti on Euroopas Rootsi ja Suurbritannia järel kolmas riik, kus sarnane süsteem on kasutusele võetud. Peagi avame Eestis ka venekeelse veebilehe ning tulevikus on kavas laieneda teistesse naaberriikidesse.“

Naistearsti ja Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse esinaise Mairi Kaha hinnangul on hea, kui testimiseks on rohkem ja erinevaid võimalusi: „Kui arsti poole pöördumine on takistatud või soovitakse arsti juurde minna juba kindlate testitulemustega, siis on see hea koht, kust alustada.“

Veebilehel www.testikodus.ee saab tellida proovivõtmise komplekti koos täpsete juhistega. Testiga on võimalik kontrollida end herpesviiruse, klamüdioosi, gonorröa ehk tripperi, mükoplasma ning trihhomonoosi suhtes. Testimiseks võtab patsient vastavalt juhendile endalt proovi, saadab selle laborisse ning saab laborilt vastuse kaks päeva peale proovide laekumist. Vastused saab teada koodnime alusel veebikeskkonda turvaliselt sisse logides. Ühe testi hind on 202 krooni, hind vastab Haigekassa poolt kehtestatud piirmäärale. Proove analüüsib ning vastuse annab tunnustatud diagnostikalabor Quattromed HTI.

Quattromed HTI Laborid OÜ viib läbi  proovide analüüsi PCR meetodi abil, mille abil tehakse proovis kindlaks uuritavale haigusetekitajale omane pärilikkuseaine, DNA. DNA-põhine testimine on tavapärane ja usaldusväärne meetod haigustekitajate tuvastamiseks, samuti ei hävine DNA transpordi käigus.

Quattromed HTI Laborid OÜ on Eesti suurim erakapitalil põhinev meditsiinidiagnostika pakkuja, kellel on 10 aastat kogemust PCR metoodikaga suguhaiguste testimise vallas. Laboratoorium juhindub oma tegevuses ISO 15189 "Meditsiinilaborid - Kvaliteedi ja kompetentsi erinõuded" standardist. Kodulehe testikodus.ee kaudu pakutavad metoodikad on akrediteeritud vastava standardi suhtes.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700