Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: suurim kasu looduses viibimisest on viie minuti jooksul

Viis minutit viibimist looduses - pargis, metsas või isegi teie enda aias - aitab parandada vaimset tervist, selgub uuringust, mida vahendab livesience.com.

Uuring käsitles 1252 inimese käitumist tuginedes Suurbritannias tehtud kümnele uuringule. Analüüsiti selliseid tegevusi nagu jalutamine, aiapidamine, jalgrattaga sõitmine, kalapüüdmine, ratsutamine ja põlluharimine. Teadlaste hinnangul on inimestel tugev vajadus sideme järele loodusega, see maandab meid, aidates ajul kiirest elutempost puhata. Suurim positiivne mõju psüühilisele tervisele saadi viieminutilisest „värske õhu doosist“.

Esimest korda hindasime looduse positiivset mõju inimese psüühikale, lähtudes ajalisest perspektiivist, ütles Essexi ülikooli teadur Jules Pretty. Uuringu järgi võitsid looduses viibimisest suurimat kasu noored ja vaimselt ebaterved inimesed, ent positiivset mõju oli näha kõikidest vanuse- ja elugruppidest pärit inimestele. Kasu oli kõikidest looduskeskkondadest, isegi linnades paiknevatest parkidest, ent kõige efektiivsemat mõju avaldasid veekogudega alad.      

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700