Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liiga vähe ja liiga palju und viib hauda

Inimesed, kes magavad öösel vähem kui kuus tundi või rohkem kui kümme tundi, surevad sagedamini enneaegselt, vahendas mixnews.lv.

Vastava uuringu viis läbi Warwicki ülikool koostöös Itaalia Napoli Federico II medistiinikooliga. Analüüsiti 16 uuringu tulemusi, milles osales 1,3 mln inimest.

Kui varem on tõestatud, et vähene uni on seotud südamehaigustega, teist tüüpi diabeediga ning kõrge kolesteroolitasemega, siis nüüd selgus, et vähem kui kuus tundi magavad inimesed surevad keskmisest 12% suurema tõenäosusega enne 65 eluaastat.

Huvipakkuv on aga see, et enneaegne surm ähvardab ka neid, kes magavad liiga palju: rohkem kui üheksa tundi magajaid suurendavad tõenäosust lausa 30% võrra. Viimane tulemus lükkab ümber varasemad ekspertide väited, et ööpäevas kümme ja rohkem tundi magavad inimesed elavad sagedamini saja aastani. Seni on seda selgitatud sellega, et pikaealised on tugeva tervisega inimesed, mistõttu nad magavad paremini. Uuringu läbi viinud teadlased sellega aga ei nõustu, nende sõnul viitab ülemäära pikk uneaeg sellistele võimalikele haigustele nagu depressioon, vähk ning vähene füüsiline aktiivsus. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700