Liiga vähe ja liiga palju und viib hauda

Inimesed, kes magavad öösel vähem kui kuus tundi või rohkem kui kümme tundi, surevad sagedamini enneaegselt, vahendas mixnews.lv.

Vastava uuringu viis läbi Warwicki ülikool koostöös Itaalia Napoli Federico II medistiinikooliga. Analüüsiti 16 uuringu tulemusi, milles osales 1,3 mln inimest.

Kui varem on tõestatud, et vähene uni on seotud südamehaigustega, teist tüüpi diabeediga ning kõrge kolesteroolitasemega, siis nüüd selgus, et vähem kui kuus tundi magavad inimesed surevad keskmisest 12% suurema tõenäosusega enne 65 eluaastat.

Huvipakkuv on aga see, et enneaegne surm ähvardab ka neid, kes magavad liiga palju: rohkem kui üheksa tundi magajaid suurendavad tõenäosust lausa 30% võrra. Viimane tulemus lükkab ümber varasemad ekspertide väited, et ööpäevas kümme ja rohkem tundi magavad inimesed elavad sagedamini saja aastani. Seni on seda selgitatud sellega, et pikaealised on tugeva tervisega inimesed, mistõttu nad magavad paremini. Uuringu läbi viinud teadlased sellega aga ei nõustu, nende sõnul viitab ülemäära pikk uneaeg sellistele võimalikele haigustele nagu depressioon, vähk ning vähene füüsiline aktiivsus. 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara