Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4 nippi valetava kolleegi ära tundmiseks

Kolleegide ja ülemuse näoilme ning kehakeel on sama tähtis või tähtsamgi veel kui see, mida nad räägivad, kirjutab Forbes.

 Su ülemus kardab silmsidet? Ta võib olla valetaja. Su kolleeg närib huuli?  Ta võib olla valetaja. Forbes soovitab, kuidas näoilmete ning töökaaslaste kehakeele järgi ära tunda, kas inimene valetab või mitte.

1. Kerge pearaputus

Kuna inimesed õpivad juba lapseeast alates näoilmeid ja oma käitumist kontrollima, on valetamine hästi varjatud, mistõttu märke tuleb hoolega otsida.

Näiteks võib sageli täheldada, et kui inimene ütleb verbaalselt jah, mõtleb ta tegelikult ei. Kui inimeselt küsida, kas ta jõuab töö õigeks ajaks valmis, vastab ta jah, aga samas kaasneb sellega vaevumärgatav pearaputus. See näitab, et tegelikult võib üsna kindel olla, et töö valmis ei saa.

2. Silmad on hinge peegel

Ütlemine, et silmad on hinge peegel, pole sugugi vale, sest on kolm olulist silmadest välja loetavat valetamise märki: liigne silmade pilgutamine, silmadega edasi-tagamine vilamine ning silmkontakti vältimine.

Sage silmapilgutus ja silmkontakti vältimine viitavad koormatud ajule, sest tõe rääkimine on aju jaoks palju kergem ülesanne kui valetamine, mil inimene on oma mugavustsoonist väljunud. Veelgi kindlam märk valetamise kohta on, kui inimene vaatab rääkides maha või vasakule kõrvale, sest parem ajupoolkera, mis haldab riski ja reegleid, on seotud vasaku kehapoolega.   

3.Tõkked ja barjäärid

Valetamine tekitab ebamugavust, mistõttu valetaja püüab tekitada enda ja vestluskaaslase vahele barjääre ja tõkkeid. Otsi ristatud käsi, ristatud jalgu, vestlejate vahele tõstetud kohvitassi või rinnal hoitavat dokumendimappi. 

4. Ebakindlus

Kui inimene katsub rääkides käega suud, on see märk, et ta on ebakindel sõnade suhtes, mis ta kuuldavale toob. Ka inimese vasak käsi on seotud enesekindlusega. Seda tasub teada, kui räägid kellegagi, kelle vasak käsi on surutud taskusse või peidetud selja taha. Kui küsid juurde palka, siis ausat vastust tasub loota inimeselt, kelle vasak käsi on nähtaval ja avatud.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700