26. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jalgrattakiirabi alustab taas

Tallinna kiirabi õde Aleksei Stsegolihhin nägi paar aastat tagasi välismaal, kuidas kiirabi osutavad jalgrattapatrullid. Tänavu suvel saab seda taas näha ka Eestis.

Jalgrattakiirabi leiab nii Hollandist, Suurbritanniast, USAst, Kanadast, aga ka Taist. Mõte on käima läinud ka Eestis - eelmise aasta pilootprojekt oli edukas ning jalgrattakiirabi sõidab tänavugi, kirjutab erileht Meditsiiniuudised.

Stsegolihhin rääkis konverentsil „Kiirabi 2010“ esinedes, et jalgrattakiirabi arendusprojekti eesmärk oli kesklinnas kiirabi koormust vähendada. Jalgrattal saab kiirelt reageerida ning rahvamassis on patsiendile ligipääs kiirem. Samuti on jalgrattakiirabi mobiilsus tunduvalt parem ning inimestega tekib tihe kontakt. Nõrkade külgedena tõi ta välja tiheda linnaliikluse ning avariiohu, samuti ilmastikuolud.

 Jalgrattakiirabi varustus on pea sama, mis autoski – lihtsalt mitte nii suures koguses. Sõidetakse ringi täis ACLS varustusega, kaasas on nii kanüülid, infusioonisüsteemid, lahased ja muu vajalik. Kaasa ei saa võtta vaid neid ravimeid, mis peavad olema külmas.

Mullune pilootprojekt kestis 6. augustist 24. septembrini. Selles ajavahemikus oli patrull linnas 15 päeva ja 100 tundi ning sõitis üle 400 kilomeetri. Stsegolihhin nentis, et jalgrattakiirabi reageeris paralleelselt brigaadiga 27 korda ning 25-l korral jõudis kohale esimesena. Kutsete põhjused olid elustamine, rasked peatraumad, jäsemetraumad, teadvusehäired, nõrkus, valu südames, rütmihäired, liiklusavarii, krambihoog ning narkomürgitused.

Stsegolihhin tõdes, et eelmise aasta projekt lõppes edukalt ning sel aastal algab jalgrattakiirabi töö juba 1. juunist, mil Tallinna kesklinnas sõidavad ringi kaks jalgratast.

 

 

 

Autor: Kärt Blumberg, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700