Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 31. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

 Jaano Vink: motivatsioonisüsteem olgu selge ja arusaadav

Nordeconi juhi Jaano Vingi hinnangul peab motivatsioonisüsteem olema pidev ja arusaadav, nii et töötaja võiks selle toimimises kindel olla, vahendab juhtimine.ee.

"Oleme püüdnud kultiveerida sellist organisatsioonikultuuri, kus inimestel on selge sõnaõigus vastutuse- ja otsustuspädevuse näol ning võimalus ennast teostada", rääkis Vink. Selle kõrvale on tema sõnul pakutud ääretult pingutust nõudvat, ent selget ja arusaadavat motivatsioonisüsteemi. „On võimalik teenida nii tööalaselt kui rahalises mõttes, kui piisavalt pingutada. Tänu sellele on inimesed püsinud,“ rääkis Vink.

Kui inimesed võivad süsteemi toimimises kindlad olla, siis on kindlustunne ettevõttes töötamisel suurem kui segases vees, kus ei tea, mis homne päev toob. Vingi sõnul ei saa salata, et turu kukkumise aeg on pingestanud kindlasti ka motivatsioonisüsteeme ja inimeste kindlustunnet. „Aga usume, et oleme selles osas suutnud pildi läbinähtavana hoida ja inimesed usuvad, et hästi tööd tehes on võimalik hästi teenida,“ sõnas Vink. Ja teisalt olla heas professionaalses kollektiivis.

„Individuaalse saavutuse peale peaaegu ühtegi üks-ühele taandatavat motivatsioonisüsteemi meil ei ole. Tulenevalt ettevõtte tegevusspetsiifikast on kõik erinevate valdkondade töötajad suurema või väiksema panusega meeskonnatööga seotud. See algab ehitusprojektpersonalist, kes kusagil ehitusplatsil peab ehitustööd korraldama," rääkis Vink. Tema sõnul on platsimeeskonna motivatsioonisüsteem üks ja ühine. "Osakaalud vastavalt vastutusastmetele võivad olla erinevad, ent samas printsiip on sama, keegi eraldi preemiat või täiendavat lisaboonust teenida ei saa. Kui teenib, siis teenib meeskond, kelle vahel boonus jaotub,“ rääkis Vink.

Samamoodi kandub süsteem tema sõnul edasi kontorisse, tehnilistesse tugivaldkondadesse ja nii edasi, kuni juhtkonnani välja. „Oleme püüdnud vältida olukorda, kus näiteks juhatus saab preemiat ja töötajad mitte. Süsteemi lihvimist ja parandamist on olnud pidevalt, aga printsiibid on olnud ühesugused läbi aastate,“ rääkis ta.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700