16. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohelised: tööaja lühendamine tagab parema tervise

Eile, 15. juunil võttis riigikogu otsusena vastu Erakond Eestimaa Rohelised (EER) fraktsiooni eelnõu, millega tehakse Vabariigi Valitsusele ettepanek 2010. aasta oktoobrikuuks välja töötada ja Riigikogule kinnitamiseks esitada rahvastiku tervise arengukavast lähtuv tegevuskava ja vajalikud eelnõud, tagamaks pensionireformi jaoks tegevused oodatava eluea kasvatamiseks ning tervelt elatud aastate hulga suurendamiseks.

Roheliste arvates võiks tööstressile märkimisväärset leevendust pakkuda praegu seadustatud täistööaja lühendamine, mis säästaks nii inimesi kui looks juurde töökohti.

„Eesti ajakasutuse uuringud näitavad, et inimeste tööpäevad on sageli täidetud tühja-tähjaga,“ märkis EER fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg ja lisas, et erakonna hinnangul oleks päeva võrra lühem töönädal vastavuses tegeliku ajakasutusega ning võimaldaks paremini tööle keskenduda.

„Kaasaegsed tehnoloogiad võimaldavad oluliselt tööviljakamat tegevust ning miks mitte lasta suurema osa tööd masinatel ära teha,“ toonitas Strandberg. „Rohelised soovivad, et sügiseks oleks asjatundlikult uuritud, kui palju head võib tulla tööaja lühendamisest 40 tunnilt 32le.“

Eelnõus nähakse ette terviseedendamise laiaulatuslikud ja sisulised meetmed tervelt elatud eluaastate pikendamiseks ning oodatava eluea kasvatamiseks järgmise 10 aasta jooksul. Samuti soovitakse tervisekindlustuse ja meditsiini süsteem märkimisväärselt ümber korraldada kuluefektiivsemaks ning tulemuslikumaks, käivitada lisakindlustusmehhanismid nii terviseedendamise kui ka meditsiiniteenuste puhul, vähendada paralleelselt pensioniea tõusuga seadustatud nädalast tööaega kompenseerimaks pensioniea tõusu ning töötada kava välja kaasamise head tava rakendades hiljemalt 2011. aasta alguses.

Eestimaa Roheliste otsuseettepanek võeti vastu 73 poolthäältega, vastu ega erapooletuid ei olnud.

 

 

Autor: Urve Vilk, Triin Tabur

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700