Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 28. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevaatust: tester!

Sageli pakutakse poodides võimalust „proovida“ uusi kosmeetikatooteid testrite näol. Avatud kreemituubid, huulepulgad, puudrikarbid, lauvärvid ning ripsmetušid kujutavad aga tervisele reaalset ohtu.

Testri kasutamine tundub mugav – saad kohapeal ära proovida, kas konkreetne huulepulk, lauvärv või põsepuna sobib sulle või mitte. Ent hügieeni aspektist on testrid ohtlikud: on raske ette kujutadagi, kui palju inimesi on neid kasutanud, kirjutab LA Times.

Hiljutine ameerika teadlaste läbi viidud uuring, mille jooksul kontrolliti poest võetud testritel olevat mkroobide hulka, näitas, et neis võib leida nii streptokokki kui ka stafülokokki. Šokeeriv oli uurimuse tulemus, mille kohaselt laupäeval, mil poes käiakse kõige rohkem, polnud mitte ühtegi testrit, kus poleks leidunud mõnda mikroobi.

Tekib küsimus, kuidas satub soolekepike ehk kolibakter kosmeetikatootele? Süüdi on poekülastajate kehv hügieen. Näiteks kui kaubamaja külastaja kasutab wc-d, ent ei raiska peale seda aega kätepesule, vaid suundub otse kosmeetikaosakonda uudset kreemi proovima, satub kreemi tuubist näpule pigistades bakter kreemiga kokkupuutesse. Eksperdid hoiatavad, et lisaks kõhuhädadele võib testreid kasutades saada ka näiteks herpese.

Ohtlik pole aga mitte ainult testrite kasutamine poes, vaid ka sõbrannalt kosmeetika laenamisel võib saada ükskõik millise viirushaiguse, mida sõbranna parasjagu põeb. Nüüd aga kujutage ette, et laenate kosmeetikat korraga tuhandelt inimeselt korraga.

Mida siis teha, kui testrit tahaks proovida, ent haigeks jääda pole soovi? Esiteks püüdke kasutada vaid neid kosmeetikatooteid, mida ei kanta peale kätega. Näiteks kui kreemi peab välja pigistama tuubist, ei tasu sellega riskida, ent pumbaga pudel on palju ohutum.

Testri pealispinda tasub ka kuiva või märja salvrätikuga puhastada. Näiteks enne huulepulga pealekandmist tasuks puhastada selle pealispind kas vatitiku või vatitupsuga. Kõige parem oleks huulepulga pealekandmiseks kasutada üldse vatitikku, ent kindlasti mitte teiste poolt varem kasutatut.

Üldiselt soovitatakse mitmekordselt kasutatavate testrite sisu siiski silmade-, nina- ja suu´piirkonnas mitte kasutada. Selleks, et veenduda, kas huulevärvi toon meeldib, piisab selle kandmisest näiteks randme siseossa.   

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700