1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Värbamiseks kasutatav grupivestlus on täis ootamatusi

Ericsson Eesti personalijuht Ülle Matt soovitab grupiintervjuuks valmistudes korralikult läbi mõelda kandideeritava ametikoha töökirjeldus. Kui see on napivõitu, võiks tööotsija leida sõpru ja tuttavaid, kes selle ametikoha sisuga on tuttavad, kirjutab Äripäeva infolehe "Tööjõuturg".

Grupiintervjuusid olen praktiseerinud värbamise esimeses faasis, et selgitada välja parimad jätkamiseks. Massvärbamiste puhul olen kasutanud ka värbamise lõppfaasis, et testida grupi homogeensust ning sõeluda välja ühtlast taset.

Grupiintervjuul on kõige rohkem kuus osalejat ja ülesanded seotud võimalike tööülesannetega. Selliselt saab testida nii inimese sobivust gruppi kui ka võimet arutleda ametikohaga seotud ülesannete piires. Grupiintervjuu pikkus on maksimaalselt poolteist tundi. Kuid aja kasutamises oleme andnud vabad käed – kestus sõltub ruumis viibijatest.

Grupiintervjuu on täis ootamatusi. Milliseks kujuneb vestlus, sõltub intervjueeritavatest. Grupivestlus aitab kindlasti rohkem avada inimese isiksust. On tulnud ette olukordi, kus inimene ei näita personaalse intervjuu ajal üles algatusvõimet, kuid grupivestluse ajal tõuseb loomulikult ja pingevabalt grupi liidriks. Oht on küll selles, et intervjueerija peab suutma sujuvalt vestlust õigetesse rööbastesse suunata ja ka emotsioone vaigistada.

Personaalset tagasidet eraldi grupiintervjuule jaganud ei ole, ikka koos üldise tulemusega. Küll aga olen grupiintervjuu lõppedes teinud kokkuvõtte tööst, viidates nende lahendite paikapidavusele ning tuues välja aspekte, mis ehk jäid tähelepanuta. Alustan ja lõpetan intervjuusid ikka julgustavalt.

Kindlasti peab intervjuud tehes olema hästi kursis mehitatava ametikoha sisuga, see aitab järelduste tegemisel. Kindlasti mõjutab grupiintervjuud nagu ka kõiki intervjuusid läbiviija häälestus.

Väga tõhus on see, kui tehakse mitu intervjuud ja seda teevad ka erinevad inimesed. Kõik inimesed ei pruugi intervjuuks omavahel hästi haakuda ning mõni hea kandidaat võib jääda seetõttu ebaõiglaselt ukse taha. Erapooletud projektijuhid on head nõuandjad.

Nagu igaks intervjuuks, tuleks ka selleks kandidaatidel valmistuda. Hästi tuleks läbi mõelda kandideeritava ametikoha esitatud töökirjeldus. Kui see on napivõitu, võiks tööotsija leida sõpru, tuttavaid, kes selle ametikoha sisuga on tuttavad. See aitab intervjuul juba selgelt ja argumenteeritult esineda. Ka ei tohiks tööotsijad häbeneda enda esitlemist, hea esinemisoskus on ikka parim visiitkaart!

 Loe pikemalt grupivestlustest Äripäeva infolehest "Tööjõuturg".

Autor: Urve Vilk, Ülle Matt

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700