Autor: Signe Sillasoo • 5. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ära päikesekreemiga koonerda!

Pole mingi uudis, et kuuma päikse kätte minnes tuleks ennast kaitsta päikesekreemiga, oluline on seejuures aga mitte unustada kreemiga üle võõbata ka jalalabasid, põlveõndladid, käsi, kõrvu ja pead, soovitab Discovery Health.

Viis kohta, mida enamasti unustatakse päikesekreemiga katta:

1. Põlveõndlad

Jalgu kreemitades unustatakse sageli kreemitada jala tagakülgi, ka küünarnukid jäävad sageli päikesekaitsevahenditega katmata. Päikesepõletused nendes piirkondades teevad liikumise aga väga ebamugavaks.

2. Jalalabad

Ameerika teadlaste uuringute kohaselt jätab suurem osa inimestest jalalabad päikese kätte minnes kreemiga sisse määrimata. Ka jalapiirkonnas tekkida võiv nahavähk jääb tihti tähelepanuta, sest jalgu ei kontrollita nii sageli, kui teisi keha piirkondi. Et vältida plätu-päevitust ja nahavähki, tasuks kreemi ka jalgadele panna. 

3. Käed

Käsivarred ja õlad on enamasti esimesed, mida päikese eest kaitstakse. Ometi unustatakse seejuures sageli käelabadele ja sõrmedele, mis tegelikult kõige suurema osa asjast päikese käes on, kreemi panna. Samuti võib UV-kiirgus kahjustada küüsi.

4. Kõrvad

Peamiselt kaetakse päikesekaitsevahendiga nina, põsed ja otsaesine. Väga harva määritakse seda aga näopiirkonda kreemi pannes kõrvadele. Suurem risk kõrvad päikese käes ära põletada on meestel, kes kannavad lühikest soengut ja naistel, kel juuksed ülesse soengusse sätitud. Nahavähk võib ilmneda kõigil kõrva osadel, kaasaarvatud neil, mis näiliselt on päikese eest kaitstud.

5. Pea

Kiilakad teavad, kui oluline on kuuma päikese käes olles oma peanahka kaitsta. Need, kes lühikest või pikka soengut kannavad, arvavad aga tihti, et nende peanahk on kaitstud. Ent see on ekslik arvamus. Kui mütsi suvise kuuma päikse käes ei kanta, tuleks ka oma peanahka päikesekaitsevahenditega kaitsta. Kasutada sobib selleks puhuks erinevaid pihustatavaid vahendeid. Eriti tähelepanelik tuleks olla kõigi katmata kohtade osas. Melanoomi tekkimine kaelal või peal võib lõppeda kiirelt surmaga.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700