Autor: Signe Sillasoo • 5. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millistel tingimustel tuleb välisriiki tööle minnes nõuda lähetusraha?

Leidsin üles artikli, kus väidetakse, et osal juhtudel nõuab maksuamet tagantjärele lähetusrahadelt erisoodustusmaksu. Meie ettevõte võtab tihti inimesi tööle ja laseb nad 4,5 kuu möödudes lahti. Oleme registreerinud end nii Eesti kui ka Soome käibemaksu kohuslaseks ning omame käivet mõlemas riigis (rohkem muidugi tegutseme Soomes). Töötajad töötavad enamasti Soomes, kui 1-2 objekti aastas on ka Eestis. Eestis töötavad samad inimesed, kes Soomes. Töölepingutes on märgitud töötegemise asukohaks Eesti. Siiani olen arvanud, et mul puudub õigus jätta lähetusraha töötajale maksmata? Kas ma olen käitunud õigesti? Ja kus on see seaduses kirjas, et ma ühel juhul võin jätta lähetusraha maksmata ja teisel juhul pean tasuma?

Kui töötaja tavapärane töö tegemise koht on Eesti ning ta saadetakse Soome objektile, siis tegemist on lähetusega ning tulenevalt töölepinguseaduse §-st 40 on töötajal õigus nõuda päevaraha.

Kui tegemist ei ole lähetusega, st töötaja töö tegemise koht on Soome, mitte Eesti, siis ei ole töötajal õigust nõuda Eestis päevaraha maksmist.

Kui töötajad töötavad tavapäraselt Soomes ja seal on nende töö tegemise koht, kuid käivad vahepeal Eestis töölähetuses, siis tuleb päevaraha maksmisel järgida Soome piirmäärasid vastavalt tulumaksuseaduse §-le 13. Seega on oluline määratleda, kus asub töötaja töö tegemise koht ja kas lähetus on toimunud, et kindlaks teha, kas töötajal on õigus nõuda päevaraha maksmist või mitte.

Samuti juhime Teie tähelepanu sellele, et kui töötaja tavapärane töö tegemise koht on Eesti, kuid töötaja töötab Soomes pikemalt kui 183 päeva või tegemist on renditööjõuga, siis tuleb palga tulumaksuga maksmisel lähtuda Soome seadustest.  

Aripäeva Käsiraamatute foorumis vastas advokaadibüroo KPMG Baltics.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700