Autor: Signe Sillasoo • 19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et haigestumine reisi ära ei rikuks

Nakkushaiguste juhtude vältimiseks soovitab Terviseamet riskipiirkondadesse sõitjatel vähemalt 4 nädalat enne reisi algust pöörduda oma perearsti poole või reisimeditsiini kabinetti vajaliku tervisekontrolli ja vaktsineerimise teostamiseks.

Kollapalaviku levialade külastamisel Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas peavad reisijad olema vaktsineeritud kollapalaviku vastu vähemalt 10 päeva enne riskipiirkonda saabumist. 

Iga reisija peab olema viimase 10 aasta jooksul vaktsineeritud difteeria ja teetanuse vastu. Tuberkuloosivastane vaktsineerimine on piiratud ning soovitatav ainult vastsündinutele ja lastele riskipiirkondade külastamisel.

Kooleravastane vaktsineerimine on soovitatav ainult massiliste epideemiate või loodussõnnetuste korral. Tänapäeval ei nõua ükski riik kohustuslikku kooleravastast vaktsineerimist. Reisijatel on soovitatav vältida koolera nakatumist hügieenimeetmete abil.

Paljudesse Aasia ja Aafrika riikidesse sõitmisel tuleb tõsiselt suhtuda malaaria profülaktikasse. Seda kinnitavad ka Eesti tervisekaitseteenistuse andmed, sest igal aastal esineb meil Aasia ja Aafrika riikidest sissetoodud malaariajuhte.

Lisaks tuletab Terviseamet nii reisihuvilistele kui ka reisifirmadele meelde, et vastavalt Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele peab turismiteenuse pakkuja välisriiki sõitvale isikule nakatumise vältimiseks välisreisil tegema teatavaks:

- külastatavas riigis nakkushaigustesse nakatumise ohu;

- immuniseerimise või ravimite kasutamise otstarbekuse;

- võimaluse saada enne reisi arsti nõuannet ja reisi ajal arstiabi ning reisijärgse tervisekontrolli vajalikkuse.

Vaata lisaks: vaktsineerimissoovitused riikide kaupa

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700