Autor: Signe Sillasoo • 19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vormistada lapsehoolduspuhkuse ajal töötades lepingud?  

Kas lapsehoolduspuhkuse ajal töötades tuleb töölepingu lõpetamine peatada?

Küsimus: Lapsehoolduspuhkusel töötaja soovib töötada seadusega lubatud mahus, mis ei vähenda tema vanemahüvitist. Kas selleks ajaks tuleb lepingu peatumine lõpetada?

Vastus: Uues töölepingu seaduses tegelikult puudub mõiste "töölepingu peatumine", kuivõrd selline mõiste nagu "lepingu peatumine" puudub ka võlaõigusseaduses. Selle asemel kasutatakse mõistet "töötaja õigus keelduda töö tegemisest". TLS § 19 p 1 annab töötajale sellise õiguse näiteks siis, kui ta kasutab puhkust, sh lapsehoolduspuhkust. Seega tööleping enam ei peatu, vaid töötaja lihtsalt ei tee teatud perioodil tööd ja tööandja ei maksa talle selle eest ka tasu.

Selleks, et jätkata töölepingu alusel töötamist, peab töötaja katkestama oma lapsehoolduspuhkuse ja teavitama tööandjat soovist tööle naasta 14 kalendripäeva ette. Vanemahüvitist on õigus saada ka ajal, mil vanem töötab, kuid siin tuleb arvestada, et kui töötaja hakkab saama täiendavat sissetulekut, siis võetakse see hüvitise maksmisel arvesse.

Hüvitise suurus sõltub isiku teenitud sotsiaalmaksuga maksustatavast tulust ja hüvitist makstakse täiel määral edasi üksnes juhul, kui hüvitise saaja sotsiaalmaksu maksustatav tulu hüvitise maksmise kalendrikuul on kuni kehtiva hüvitise määra suurune summa, mis on 2010. aastal 4350 krooni.

Kuna töötaja ei saa sellisel juhul töötada täistööajaga, tuleb tema töölepingus teha tööaja, töötasu ning vajadusel ka tööülesannete ja muude asjasse puutuvate tingimuste osas muudatus. Töölepingu muutmine eeldab töötaja ja tööandja vahelist kirjalikku kokkulepet.

Äripäeva Käsiraamatute Foorumis vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700