Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Mutt: ma ei taha coaching’ut jutlustada, aga see on hea meetod 

Koolitaja ja coach’i Tõnis Muti sõnul on enese-coaching küll meetodina olemas, ent see ei anna nii häid tulemusi kui koostöö coach`iga. 

“Treeneri käe all treenivad sportlased saavutavad ka paremaid tulemusi kui need, kes üksi harjutavad. Coach suudab inimest rohkem intrigeerida, kui me ise suudaksime. Inimene on ju mugav. Me ei esita iseendale ebameeldivaid küsimusi,” rääkis Mutt.

Coaching’u-kultuur peaks enesecoachingu töötamiseks olema organisatsioonis juurdunud. Ning juhid ja võtmeisikud peaksid olema väljaõppinud organisatsiooni-coach’id. “Nad peaksid teadma, kuidas organisatsiooni juhtida, kasutades coaching’u-kultuuri. Ma ei taha jutlustada coaching’ut. See on väga hea meetod, mis annab hea tulemuse. Samas  tuleb see omaks võtta, see peaks tulema loomuomaselt, mitte hierarhiliselt pealesurutult,” rääkis Mutt.

Muti sõnul valitsevad Eestis siiski teatud eelarvamused. “Paljudesse riikidesse on coaching jõudnud juba varem. Sellel on olnud aega ennast tõestada ja edulugusid on palju. Seda kasutatakse igal pool, alustades keeleõppest ja sportlastest ning lõpetades noorte ettevõtjatega,” rääkis ta.

Eestis on coaching popp ja uudne. “Aga alles proovitakse ja vaadatakse, kuidas see ennast ära tasub. Eestlane on konservatiivne, võtab uusi asju aeglaselt omaks,” rääkis Mutt.

Tema sõnul on juhid harjunud tegema asju olemasolevate mudelite alusel. Viimased aga on hierarhilised. “Kui tekivad kriisi- või pingelisemad olukorrad, kipume minema tagasi olemasolevate mudelite juurde, kuna loodame, et need töötavad efektiivsemalt,” rääkis ta.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700