Teenindussfääris, kus tooni annavad sageli mikro- ja väikeettevõtted, on nn hammasrattaid mitte kaks, vaid koguni neli. "Nimelt mängivad suurt rolli kliendid, sealhulgas sisekliendid," lisas Vokksepp. Teisisõnu sõltub esma- või keskastmejuhi oskusest korraldada tööd ja improviseerida lahendusi Vokksepa sõnul paljuski kogu ettevõtte hea käekäik.
Toitlustus- ja majutusvaldkonna ettevõtted on Vokksepa hinnangul mainekujunduslikult sama õrnad nagu näiteks pangadki. "Üks kuulujutt võib hetkega hajutada aastate jooksul kogunenud maine või vara. See aga ei tähenda, et toimuvat peaks üle dramatiseerima. Pigem on kõik osapooled rahul siis, kui töökorralduslikud protsessid on läbimõeldud või läbi mängitud," rääkis ta. Lisades, et peab silmas toimivaid töökirjeldusi ja teenindusstandardeid.
"Unustada ei tasu lihtsaid tõdesid, näiteks et puhkepäevad ongi puhkamiseks. Keerulisi ja kriitilisi situatsioone aitab juhil enda ja alluvate jaoks lahti seletada lai silmaring, viimane eeldab aga regulaarset koolitust. Loomulikult peab olemas olema ka toimiv motivatsioonisüsteem. Motivaatorid iseenesest ei pea olema rahalised, aga neid peab regulaarselt üle vaatama," loetles Vokksepp keskastmejuhi tööd kergendavaid aspekte.
Autor: Urve Vilk, Ketlin Rauk