Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 29. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: manipulatsioonini viib juhi edevus

Maag Lihatööstuse juhi Olle Hormi hinnangul iseloomustab paljusid juhte edevus, millest on ainult üks samm kahtlustamise ning teisitimõtlejate mitteaktsepteerimiseni.

Maag Lihatööstuse juht Olle Horm ütleb, et ta on nooremana töötanud riigiasutuses tüüpilise manipulaatorist juhi alluvuses. "Tõsi küll, ma ei töötanud juhi kohal," lisab ta. Organisatsioonis kujunes välja olukord, kus töötaja puhul ei hinnatud mitte tema võimekust töötajana ja panust tööprotsessi, vaid seda, kui palju infot keegi juhile tõi. Nii muutus tööpanusest olulisemaks panus juhi isiklikku heaolusse. "Aga manipulaatorit tema oma mängus võita pole võimalik, juht mängib oma mängu niikuinii paremini," teab Horm oma kogemusest.

"Kui eesmärgiks on ainult tööga leib lauale teenida, siis tasub mänguga kaasa minna, mitte muidugi püüda juhti üle mängida. Kui aga eesmärgiks on midagi ära teha ja kuhugi areneda, siis soovitan tõsiselt kaaluda sellisest ettevõttest lahkuda, sest sellises keskonnas on raske midagi saavutada, liiga palju võhma läheb töövälisetele probleemidele."

Hormi hinnangul iseloomustab paljusid juhte edevus. Millest on ainult üks samm kahtlustamise ning teisitimõtlejate mitteaktsepteerimiseni. "See on meheliku edevuse süü,“ leiab Holm. "Manipulaatorite hulgas on ka palju neid, kes töötavad koos paljude sugulastega. Sel juhul tahetakse teada, mida keegi arvab ning kardetakse oma positsiooni pärast. Manipulatsioon näitabki soovi omada kontrolli info liikumise ja valitsevate arvamuste kohta,“ usub Horm.

Holm soovitab vältida väga egotsentrilisi ja vaid iseendale keskendunud juhte, kes kergemini manipulatsiooni teed võivad minna. Samas ei tähenda edevus alati manipulatsiooniohtu, olemas on ka selliseid  eneseimetlejaid, keda tegelikult ei huvitagi, mida teised temast mõtlevad.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700