13. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et firmapidu ei muutuks õudusunenäoks

Vahva firmapidu võib hetkega muutuda õudusunenäoks, kui mõne töötaja elu või tervis ohtu satub. Sestap soovitavad eksperdid juba korraldusfaasis turvalisuse ja tervisega seotud küsimused täpselt läbi mõelda.

“Pidutsedes kipuvad ohutusnõuded tihti meelest minema või ei pöörata neile nii suurt tähelepanu, kui võiks,” tunnistab päästeameti tuleohutuse planeerimise ja analüüsimise talituse peaspetsialist Liis Seisonen. “Nii võivadki õnnetused just pidutsevate seltskondadega kergesti juhtuda.”

Esmaabivahendid olgu olemas. Näiteks aasta tagasi sõitsid päästjad ajakirja Kroonika peole, kus tähistati Krista Lensini saamist peatoimetajaks – säraküünlad panid tööle automaatse signalisatsiooni. 2009. aasta lõpus kutsuti päästjad Saue valda, kus oli süttinud Alliku küla seltsimaja välissein – küünlad olid asetatud seinale liiga lähedale. Mullu oktoobris katkestati endises Heliose kinos Tallinnas noortepidu, kuna hoone ei vastanud ohutusnõuetele.

G4Si turvajuht Riivo Lõoke rõhutab, et esmaabivahendite olemasolu vabaõhuüritusel on vähemalt sama tähtis kui ilus ilm. Suurtel koosviibimistel, kui seltskonnas on lapsi ja kõrges eas inimesi, peaks peopaigas olema esmaabi saamise koht, kuhu saaks pöörduda väiksemate tervisemuredega.

Arvesta veeohutusega. “Hoiatav näide möödunud aastast – suvepäevaliste telklaager püstitati alale, kus pesitsesid maaherilased,” meenutab Lõoke, kelle ülesanne on tegeleda erinevate ürituste turvalisuse tagamisega. “Rannavalve meediku juurde tekkis järjekord kümnetest nõelata saanud inimestest, mistõttu pidime arstimeid juurde tooma.”

“Korraldaja peab arvestama, et kui suvepäevade läheduses on mõni veekogu, ei jää ujumise võimalus kasutamata. Järelikult tuleks mõelda ka veeohutusele,” lisab G4Si rannavalve projektijuht Henri Seemel.

“Mõistlik on eraldada suplemiseks kindel koht, millel on lihtsam silma peal hoida. Hea, kui töötajate seas on inimesi, kes on nõus vabatahtlikult võtma enda peale rannavalvuri kohustused ning jälgima suplusala, kui teised samal ajal pidutsevad,” ütleb ta.

Seemeli sõnul kasutavad suuremad ettevõtted vetelpäästeteenust ning G4Si rannavalvuritel on alati kaasas meedik ja päästmisvahendid.

“Esimeste suvepäevaliste tulekuks on rannavalvuritel suplusala juba ära märgistatud, infotahvlid vee- ja õhutemperatuuridega üles seatud ning mootorpaat sõiduks valmis,” selgitab Seemel. “Vetelpäästjate varustuse hulka kuulub võimas prožektor, mis valgustab suplusala ka öösel, kui veekogu hakkab ligi tõmbama vägijookidest tiivustatuid.”

Mõtle peokommetele. Lõokese sõnul tuleks juba enne pidu mõelda, millised on kollektiivi peokombed, ja sellest turvateenuse pakkujale teada anda. Tuleks arvestada näiteks võimalusega, et mõni töötaja võib purjus peaga hakata autoga koju sõitma.

“Kokkuleppel korraldajaga oleme jälginud, et ürituselt lahkujad ei istuks joobnuna rooli,” lausub Lõoke.

“Samuti soovitame eraldada turvateenistusele ruumi, kus vajadusel saavad puhata peomelust need külalised, kelle käitumine mõjub teistele häirivalt,” lisab ta.

Pea meeles

Ohutus ennekõike!

Ürituse korraldamisel tuleks hinnata võimalikke riske lähtuvalt kohast, ajast ja seltskonnast.

Turvateenistust palgates anna infot varasemate ürituste kohta: millised on külaliste ootused ja peokombed.

Suurematest üritusest on mõistlik informeerida kohalikku omavalitsust ja politseid.

Muretse sobivas koguses esmaabivahendeid, veel parem on, kui üritusel on oma meedik.

Veekogu läheduses toimuvatel koosviibimistel on arukas määrata veeohutuse eest vastutavad isikud või tellida rannavalve.

Puhke- ja aktiivse tegevuse alad peavad asuma üksteisest piisaval kaugusel.

Vältimaks kutsumata külaliste tulekut märgista eraürituse territoorium, kasuta käepaelu ja/või ürituse sümboliga särke.

Looduses toimuvatel üritustel on mõistlik määrata tuleohutuse eest vastutavad isikud ning kehtestada tule- ja suitsutegemiskohad.

päästeamet soovitab enne peo toimumist üle lugeda soovitused aadressidel www.rescue.ee/669 ja www.veeohutus.ee.

Allikad: G4S Eesti, päästeamet

Autor: Urve Vilk, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700