4. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajad peavad julgema küsida isikukaitsevahendeid

Tööõnnetused, mille juhtudes ei ole töötaja kasutanud vajalikke isikukaitsevahendeid, on pahatihti raskete tagajärgedega ning seepärast on oluline, et töötajad oskaks ka ise ohtusid hinnata ja nõuda tööandjalt endale isikukaitsevahendeid.

Isikukaitsevahendite kasutamist reguleeriv Vabariigi Valitsuse määrus (Isikukaitsevahendite valimise ja kasutamise kord) näeb ette, et tööandja peab töötajad varustama isikukaitsevahenditega, kui ohte töökohas ei õnnestu muul viisil vältida. Ohud, mille vältimiseks on isikukaitsevahendid tarvilikud, selgitatakse välja riskianalüüsiga.

Valdavalt järgivad ettevõtjad määrust ning väljastavad töötajatele vajalikud isikukaitsevahendid, kuid tihti ei õpetata neid kasutama. Samuti ei jälgi tööandjad, kas töötajad üldse neile antud isikukaitsevahendeid kasutavad või mil moel nad seda teevad. Seejuures, nähes rikkumist, jätab tööandaja eksimusele reageerimata ning ka töökeskkonnavolinikud, kes peaks isikukaitsevahendite kasutamist jälgima, ei pööra sellele piisavalt tähelepanu. Tööinspektorina kuulen sageli põhjendust, et töötaja on spetsialist, kes peab ise teadma, kuidas töökohal turvalisus tagada.

Et aga töötaja teaks millal ja kuidas isikukaitsevahendeid kasutada, tulebki korraldada väljaõpe, mille käigus õpetatakse praktiliste harjutuste kaudu isikukaitsevahendeid kasutama ning selgitatakse töötajale isikukaitsevahendite mittekasutamisega kaasnevaid terviseriske.

Töökoha ohutuse tagab eelkõige töökeskkonna süstemaatiline sisekontroll, mille käigus  jälgitakse töötervishoiu ja tööohutuse olukorda ning isikukaitsevahendite nõuetekohast kasutamist. Kui sisekontroll on piisavalt tõhus, vähenevad oluliselt ohutusalased rikkumised, tervisekahjustused ja tööõnnetuste arv.

 

Autor: Urve Vilk, Liilia Laurson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700