16. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kogu tõde restorani-kaloritest

Väljas söömine ei ole kõige tervislikum valik. Kuid nutikas sööja saab ka selles ohtlikus kalorilõksus kenasti hakkama, kirjutab kaaluabi.ee.

Restoranid ja kiirtoiduketid reklaamivad kõike alates rasva- ja süsivesikuvabadest toitudest ja lõpetades madala kalori- ja kõrge kiudaine sisaldusega ning muude erimenüü toitudega.Kahjuks võid isegi siis, kui tellid piinliku tähelepanelikkusega ainult menüü „tervislike“ roogade seast, leida end jätkuvalt kaalulangetamise nimel pingutamas.

Sellel pingutusel võib olla õigustatud põhjus - on avastatud, et paljudes nn tervislikes menüüdes esitatakse eksitavat teavet. Mõned menüüartiklid vastasid või peaaegu vastasid nende kohta esitatud toitumisalastele väidetele, teiste puhul esines erinevusi, kus toit sisaldas näiteks kaks korda rohkem kaloreid või kaheksa korda rohkem rasvu, kui menüüs kirjas. See tähendab, et kui arvestasid, et sõid eile õhtul väljas ainult 500 kalorit, siis tegelikult võis see olla tervelt 1000 kalorit!

Kas see tähendab, et peaksid seitsmel päeval nädalas igaks toidukorraks ise endale söögi valmistama? Üldsegi mitte! Selle uurimusega esitatud tõendid on lihtsalt meeldetuletuseks, et meil tuleb alati ise vastutus võtta selle eest, et mõistame, mis meile parajasti suhu läheb.

Restoranide poolt pakutava kalorite- ja rasvasisaldust puudutava teabe usaldamise asemel pea väljas söömas käies kinni neist nõuannetest siin:

• alusta söömist pelagalt aedvilju sisaldavast salatist; palu salatikaste eraldi taldrikul ning püüa piirduda vaid kolme-nelja lusikatäiega;

• telli aurutatud, grillitud või sütel valmistatud toitu;

• väldi praetud või hautatud toite;

• palu, et ettekandja pakiks poole tellitud portsjonist sulle koju kaasa; hoia see järgmise päeva lõunaks;

• palu, et roa kõrvale serveeritud aedviljad hautatakse ilma võid või kastmeid lisamata;

• vali joogid, mis ei sisalda suhkruid või suhkruasendajaid; proovi sidruniviiludega vett, magustamata teed või kofeiinivaba kohvi;

• leivakorv jäta vahele;

• ära telli põhiroale lisaks eelrooga;

• jaga toitu sõbraga.

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700