26. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurimasse kaubamajja tööle pääsemise kadalipp

Maailma suurima netikaubamaja Zappos tegevjuhi Tony Hsiehi arvates on just isikupärane organisatsioonikultuur äriedu alus, kirjutab ajakiri Perosnali Praktik.

Ameerika Ühendriikides tegutsev internetikaubamaja Zappos alustas tegevust 1999. aastal ning juba 2009. aastal küündis ettevõtte käive ühe miljardi USA dollarini.

Tööle kandideerimisel pärast mõlema intervjuuvooru edukat läbimist osaleb kandidaat neljanädalases koolitusprogrammis. Olenemata sellest, kas kandideeritakse raamatupidaja, juristi, klienditeenindaja või hoopis tarkvaraarendaja ametikohale, on koolitus kõigile kandidaatidele ühesugune.

Koolitusel tutvustatakse ettevõtte ajalugu, räägitakse klienditeeninduse

olulisusest, ettevõtte pikaajalistest visioonidest, organisatsioonikultuurist

jms. Sellele järgneb kahenädalane tööperiood, mille jooksul peab kandidaat

teenindama kliente telefoni teel. Seda põhjendatakse rohujuuretasandile

minemisega, sest Zapposes usutakse, et klientide teenindamisega peavad olema

kursis kõik firma töötajad. Kandidaadid osalevad enne tööle asumist isegi kõneja

hääletreeningus. Juhendaja hindab nende hääle soojust ja tooni, kandidaadi

isiksust ja empaatiavõimet.

Samuti kohtuvad kandidaadid psühholoogiga, kes testib nende toimetulekut

pingelistes olukordades. Üsna jahmatavalt kõlab strateegia, et pärast esimest koolitusnädalat pakutakse kõigile kandidaatidele lisaks juba teenitud palgale 2000 USA dollarit, kui nad on nõus ametikohast loobuma. Sellega püütakse välja sõeluda kandidaadid, keda motiveerib üksnes raha ning keda ettevõtte pikaajalised eesmärgid ei innusta. Raha kasuks otsustab vähem kui 1%

kandidaatidest. 

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

Autor: Urve Vilk, Personali Praktik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700