26. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üheksa nippi kodus salenemiseks

Kas võtad kodus kaalus juurde? Õpi, kuidas koduses keskkonnas kaalu langetada, õpetab kaaluabi.ee.

1.LOO MEELEOLU: kui sööd enamasti köögis, siis keera lampidesse eredamad pirnid, sest hämarus muudab toidu atraktiivsemaks, julgustades rohkem sööma. Kui oled masendunud või pinges, hoia toidust eemale - stressi maandamiseks on ka teisi vahendeid. Näiteks muusika: hoia näiteks käepärast mõni lugu või plaat, mis annab sulle turvatunde ja tekitab rahuliku meeleolu.

2.EELISTA SINIST: loodetavasti ei ole su köögiseinad punased, kollased või oranžid, sest need värvid tekitavad nälga. Et aga viga pisutki ja kergema vaevaga parandada, soovitame kasutada sinised toidunõusid, salvrette või serviise. Jah, värvid peletavad ka isu. Ka valgustuse valikul tasuks eelistada sinist. Ajakirjas Contract avaldatud uuringust selgub, et kui võrrelda sinises ja punases interjööris tarbitud toidu koguseid suurtel õhtusöökidel, siis sinises ruumis süüakse 33% vähem toitu kui kollaste või punaste toonidega ruumis. Sinine valgustus muudab toidu vähem isuäratavaks, kuid soojematel toonidel, eriti kollasel, on vastupidine efekt. Muide, kiirtoidurestoranid on selle faktiga kursis ja kasutavad teadlikult sisekujunduses massiliselt kollaseid toone.

3.VÄIKSEMAD TOIDUNÕUD: Ulatuslik uuring annab kinnitust väitele, et inimesed kipuvad kohusetundlikult oma taldrikuid puhtaks sööma. Isegi juhul, kui toidukogus taldrikul ületab nälja kustutamiseks vajamineva hulga. Seega lähtu toidunõude valikul deviisist less is more. Ka joogid sisaldavad kaloreid, mis tähendab, et eelistada tuleks väikseid topse-tasse. Kasuta väikeseid mahlaklaase ning hoidu ülisuurtest veinipokaalidest.

4.HOIDU KÖÖGIST: paljud inimesed kasutavad kööki tööpostina või köögitelefoni peamise kommunikatsioonivahendina. Olles pidevalt toidule lähedal, kasvab selle võrra ka kiusatus. Iga tegevuse jaoks on ette nähtud vastav koht – tehes tööd voodis, ei pruugi sa hiljem sõba silmale saada, töötamine köögis võib aga jäädavalt muuta su toitumisharjumusi.

5.PISERDA PADJALE LAVENDLIÕLI: Lavendel on kasulik, sest tagab sügava une, kuid hea uni on salenemiseks hädavajalik. Uuringute kohaselt on neil inimestel, kes magavad ööpäevas kõigest viis tundi, 50% suurem šanss rasvuda, kui neil, kes magavad normaalsed seitse-kaheksa tundi ööpäevas.

6.KASUTA MAJAPIDAMISES JASMIINILÕHNA: Kui su keha vajab lisaenergiat, siis aitavad jasmiini ja piparmündi aroomid. Väidetavalt mõjuvad mõlemad naturaalsete ergutitena, mistõttu tasub näiteks lõhnaküünalde valikul eelistada just piparmündi- või jasmiinilõhnalisi.

7.HOIA TREENINGVARUSTUS KÄEPÄRAST: Hoides hantleid või joogamatti silmale nähtavas kohas, suureneb nende kasutamistõenäosus mitmekordselt. Näiteks õhtul televiisorit vaadates ja hantleid silmates võib süütunne laiskusest võitu saada, kuid peites hantlid kappi ei pruugi süütunnet tekkidagi. Kui elad korrusmajas või trepiga eramajas, siis kasuta võimalust ning treenige igapäevaselt üles-alla kõndides. 15 minutit „trepitrenni“ ja kaotad 105 kalorit, korruta see nädalapäevadega ja saad nädalaseks kaotuseks vähemalt 735 kalorit!

8.RIIDED OLGU KITSAD: Naiste riidekapis on tihti väga laia numbrite-skaala. Kaalus juurde võtmine pole seetõttu suur probleem, sest kapist tõmmatakse välja lisakilosid varjav suurus. Korrasta kappi, visates välja kõik märgatavalt suurema mõõduga hilbud.

9.SISEKUJUNDUS AITAB SALENEMISELE KAASA: Kleebi külmakapi uksele mõni inspireeriv ajaleheartikkel või kasuta muid visuaalseid vahendeid, mis tekitavad sinus parema enesetunde, seas heas enesetundes peitub salenemise saladus.

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700