2. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vältida kontorirotina lisakilosid

Meestel, kes istuvad kontorilaua taga rohkem kui kuus tundi päevas, on kaks korda suurem tõenäosus kaalus juurde võtta, kui neil meestel, kelle töö eeldab päevas alla 45 minuti istumist, kirjutab kaaluabi.ee.

Kuigi naiste, kes veedavad päevas kontoris keskmiselt 20 minutit rohkem püstijalu kui mehed, samad näitajad olid veidi paremad, võtsid Austraalias tehtud uurimuse teadlased kokku tõdemusega, et istuv töö on tõsine terviserisk mõlemale soole.

Pole mingi saladus, et istuv töö (ja elustiil) on ülekaaluliste suhtarvu viimase 20 aasta jooksul  drastiliselt kasvatanud – rõhk sõnal drastiliselt. Chicago ülikooli 2001. aastal läbi viidud uurimuse kohaselt on istuvat tööd tegeva töölise kehamassiindeks 3,3 korda kõrgem kui nendel töötajatel, kelle töökoht eeldab aktiivset liikumist. See tähendab, et töötaja keskmise pikkusega 165 sentimeetrit võib oma karjääri jooksul juurde võtta kokku umbes 65-70 kilo!

Samas, Sa võid säilitada oma väheliikuva tööposti ja normaalse kehakaalu. Kohe selgitame, kuidas:

1. Toitu korralikult. Harukordsed pole juhud, kus kohtumisi, e-kirju ja telefonikõnesid täis tööpäeva lõpuks avastate pärastlõunal, et sõite viimati hommikusööki, kuid su keha kulutab päeva jooksul palju energiat. Sea endale eesmärgiks süüa tervislik ning maitsev lõunasöök, lisaks 1-2 tervislikku suupistet vahepeal. Kuni välditakse liigse naatriumi- ja kalorisisaldusega valmistoite, pole kiirsoojendatud eined patt.

2. Tasakaalusta, tasakaalusta. Kompenseeri istuv töö füüsilise tegevusega. Käi hommikuti jooksmas või veeda koos perega sportlikult aega. Osta koju sisetreeninguteks sobilik varustus, et halb ilm ei hakkaks trenni segama.

3. Vaata üle oma tutvusringkond. Väga võimalik, et mõned su sõbrad või kolleegid otsivad samuti treeningpartnerit. Katseta tegevustega, mis ei hõlma endas toitu. Näiteks organiseeri kord kahe nädala jooksul toimuvaid võrkpallikohtumisi, kõnni lõunapauside ajal või mängi pärast tööd veidike minigolfi.

4. Kaasa võimelusel kolleege. Paralleelselt tööväliste spordiharjumuste juurutamisega, muutke tervislik eluviis sõbralike väljakutsete abil kontoritöö osaks. Valmistades kollektiiviga üheskoos tervislikke lõunasööke, vahetades retsepte ning pakkudes üksteisele moraalset tuge, avastate üsna pea, et vormi hoidmisest võib kujuneda meeskonnatöö loomulik osa. (Proovi kaasata projekti ka ülemused, sest terved töötajad aitavad tööandjal kokku hoida ravikulude pealt).

5. Väldi igavusest söömist. Boikoteeri kontorites asuvaid snäkiautomaate, võttes näksimise kodust kaasa (näiteks õunu, mandlikreemi, madala kalorisisaldusega energiabatoone, pähkleid, hummust ja pitat ehk taskuleiba). Nii väldid snäkist loobumata ebameeldivat vööümbermõõdu kasvu. Kui tead juba ette, et ei suuda kiusatusele lõpuni vastu panna (ja nii juhtub paljudega), siis varu aegsasti midagi näksimiseks, muidu annad sõrme asemel kuradile kogu käe. Hoida töölaual veepudelit: see pakub kätele pingelisel perioodil tegevust ning tõrjub näljatunnet.

6. Muuda menüü mitmekesisemaks. Igapäevased sotsiaalsed rituaalid mõjutavad meie söögiharjumusi, näiteks soov ennelõuna kohvikus kukli ja kohvitassi seltsis veeta. Sellised salasoovid ei tohi muutuda tavaks. Suured muutused algavad väikestest - varieeri oma menüüd, asendades ülepäeviti jogurt ja must kohv vähese rasvasisaldusega piimaga. Nii säästate 470 kalorit (660 vs 160)! Ja rohkemgi veel, kui kohvik asub korrus kõrgemal.

7. Loobu tehnoloogilistest abivahenditest. Moodne tehnika on küll tore, kuid kas sina kontrollid tehnikat või kontrollib tehnika sind? Kasuta iga võimalust päeva jooksul kontoris liikumiseks. Anna teated edasi personaalselt, vaheta tavaline kontoritool ergonoomilise istepalli vastu, pargi auto parkla lõppu, et saaksid värskena kontorisse siseneda. Sa ei pruugi seda küll esialgu uskuda, kuid väikeste muudatustega kaasneb lisaenergia, mis aitab sul vormis püsida.

8. Toitu targalt. Olenemata sellest, kas sööd harilikult lõunat restoranis või sööklas, püüa söömisel teha teadlikke valikuid. Tervislikule lõunasöögile panustades tunned end ka pealelõunal hästi. Kui söökla menüüst puuduvad tervislikud road, siis anna sellest söökla juhatajale märku. Just sina võid muuta toiduvaliku mitmekesisemaks!

Kontorirotina ei pea sa olema automaatselt osake kurvast ülekaaluliste statistikast. Kui sa soovid olla energilisem ja tervem, siis loe äsjased soovitused veel  kord üle ning seejärel ela nende järgi.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700