8. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea motivaator on koolitusreis

Kuigi ideaalis peaksid palgast mõjusamad motivaatorid olema töökohal valitsevad head suhted ning töörõõm, siis Eestis see reegel erinevalt paljudest Euroopa riikidest alati ei kehti, kirjutab ajakiri Personali Praktik.

Põhjus on üsna lihtne – et praegusel ajal on probleemiks igapäevaste kulude katmine, siis ollakse vanusest ja soost sõltumata valmis vastu võtma igasugust tööd.

Raskete olude sunnil paneb tegutsema juba iga väiksemgi teenimisvõimalus ning

lisahüvesid ei julgeta või ei osata tahtagi. Samas kui rahvuslikke erinevusi motivaatorites on vähemalt Eestis raske välja tuua, siis eri tasandi töötajate puhul

on see olemas. Nii näiteks motiveerib Töötukassa kogemusel lihttöölisi kõige

enam töö tegemise võimalus ja töötasu. Kui mõned eelistavad stabiilset tööandjat,

tähtajatut töölepingut ja töökohta kodu lähedal, on teistele kõige olulisem töötasu.

Kõrgema kvalifikatsiooniga tööotsijate seas on peamine motivaator siiski veel

eneseteostuse võimalus, karjääri tegemine, aga ka ameti ning ettevõtte hea maine. Sotsiaalsed garantiid mängivad siinkohal väiksemat rolli.

Eesti tuntud värbamisfirma CV-Online’i kogemus näitab samuti, et töölisi

motiveerib enam kindel palk ja teadmine, et raha laekub kindlal päeval kontole.

“Motivaatorid on pigem seotud kindla palga ja selle tõstmisega,” märgib CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross. Tippjuhtide puhul on tihti tähtis võimalus ise oma aega planeerida. “Mõnedel juhtidel on oma projektid/organisatsioonid, millega nad paralleelselt tegelevad ning nii soovitakse nendele pühendada näiteks tund-paar tööpäevast või päeva nädalas,” nendib Gross. Naisjuhte võib jälle pisut vabam graafik motiveerida emapuhkuselt varem tööle naasma.

CV-Online’i värbamiskonsultandi Anneli Aru hinnangul on tõsine motivaator koolitusreis. “Väike palgalisa või kinkekaart ikkagi sellisel moel ei motiveeri.

Samal ajal annab reis koos koolitusega rohkem inimesele juurde. Seda enam, et

kohati ei pruugi olla võimalikki oma palga eest soojale maale saada.”

Ette on tulnud juhtumeid, kus kõrgetele juhtidele pakutakse sisuliselt miinimumpalka, aga samas on firma heade tulemuste korral võimalus saada edust suur osa endale. “Mõne IT-firma puhul nähakse suurt vaeva, et kujundada töötajale sobilik keskkond, nt pakutakse ka lastehoiu võimalust. Kui selliseid erivõimalusi pakkuda, võib töötaja üleostmine osutuda teistel firmadel päris raskeks, sest mugav keskkond on juba loodud.”

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik

Autor: Kaire Uusen, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700