Autor: Rivo Sarapik • 13. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enamus firmast lahkujaist viib salajasi andmeid kaasa

Natuke kainestavat statistikat - 70% töölt lahkuvatest inimestest võtavad kaasa tööandjale konfidentsiaalset infot. Seejuures ei ole vahet, kas lahkutakse omal soovil või mitte.

Tõsi, paljud neist ei tee seda pahatahtlikult, ent kahju firmale võib sellest siiski sündida, vahendab Smart Business.

"Iga ettevõtte toimine on unikaalne," kommenteeris portaalile Clark-Theders Insurance Agency president Jonathan Theders. "Mõtleme tavaliselt kaubandussaladustele ja eriti salajastele andmetele, kuid ka lihtsalt firma toimimine võib olla konfidentsiaalne."

Kuidas võib andmete varastamine firma tegevust mõjutada?

- Enim võetakse kaasa intellektuaalset omandit, kauplemissaladusi ja erinevaid andmeid. Viimane sisaldab olemasolevate ja võimalike klientide andmeid. Paljud andmeid kaasa haaranud leidsid, et neil oli isiklik õigus neile andmeile, sest nemad olid andmebaasid koostanud.

- Mõtle, kui väärtuslikud oleksid su andmed võõrale firmale. Näiteks, milliseid eeliseid saaksid konkurendid, kui nad teaksid su äritavasid või saaksid oma valdusse info su klintidest - millal lõpevad nende lepingud jms.

- Andmete kopeerimine on täna väga lihtne. Robustsematest variantidest kasutatakse välisele kõvakettale või CDle kopeerimist, aga saadetakse ka e-mailiga või kopeeritakse mälupulgale.

- Täna pööratakse veel vähe tähelepanu nutitelefonidele. Esiteks kasvab nende kasutamine ja populaarsus, teisalt on need täna juba mahukamad kui vanemad arvutid. Nii saab neid kasutada arvutiasendajatena näiteks töökohalt eemal, kodubüroos või  kliendikohtumisel. 70% koduarvuteist sisaldab tööandja salajasi andmeid.

- Mõttekoht - millal sa viimati kodus töötades ettevõtte faili oma arvutist kustutasid? Kui paljud tööandjad kontrollivad töötajate era-arvutite sisu - kas need sisaldavad konfidentsiaalseid andmeid või mitte?

PS. Andmeid ei viida kaasa ainult elektrooniliselt, vaid ka paberil.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700